Predsjednik FBiH Marinko Čavara posjetio Vladu ŽP 15. svibnja. 2015.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara sa suradnicima posjetio je danas Vladu Županije Posavske. U sjedištu Vlade u Orašju vođeni su razgovori na aktualne teme iz rada najviše izvršne županijske vlasti, te uz ostalo, u kojim oblastima se može pomoći Županiji Posavskoj nakon poplava. Predsjednik Federacije BiH Čavara nazočio je svečanosti obilježavanja 23.obljetnice 106. brigade HVO-a Orašje.

Zahvaljujem predsjedniku Federacije BiH koji je u okviru posjete Orašju povodom obilježavanja godišnjice 106 HVO brigade Orašje, boravio u Vladi Županije Posavske kako bi se više upoznao sa problemima s kojima se suočavamo u radu te načinima unaprjeđenja suradnje. Razgovarali smo i o načinima kako pomoći ovome području nakon poplava, rekao je predsjednik Vlade ŽP Marijan Klaić.

Povod dolaska u Županiju Posavsku je obilježavanje obljetnice 106. brigade HVO Orašje. Iskoristio sam priliku , dok sam u Posavini, za razgovor sa predsjednikom Vlade Županije Posavske i sa ministrima, o problemima s kojima se suočava ova Vlada nakon nepunih godinu dana od poplava i strašne situacije koja se dogodila u Posavini. Želim vidjeti kakvo je stanje na terenu i na koji način Federacija može pomoći u saniranju posljedica od poplava. Jasno je da treba pomoći Županiji Posavskoj da prevlada i financijske probleme koji su prouzrokovani dosadašnjom neravnopravnom raspodjelom prihoda, kao i štetama koje je napravila strašna poplava osobito u oblasti poljoprivrede koja je najviše stradala. Slučajno se poklopila obljetnica 106.HVO brigade sa godišnjicom poplava. Sjećamo se onih dana osnivanja brigade kada su se svi zajedno u Posavini objedinili da brane svoje domove. S druge strane, danas smo isto svjesni potrebe objedinjavanja da se saniraju posljedice ovakvog stanja koje je izazvano i neravnopravnom preraspodjelom prihoda, a posebno štetama od posljedica od poplava. Mislim da treba biti puno korektniji odnos viših razina vlasti prema ovoj Županiji koja je dosta bila u neravnopravnoj poziciji po pitanju raspodjele prihoda. Dogovaramo na koji ćemo način sinkronizirati djelovanje i Županije Posavske i Federacije da napravimo najbolji rezultat, izjavio je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara nakon sastanka u županijskoj Vladi u Orašju.