Predsjednik FBiH nazočio svečanom obilježavanju 23. obljetnice 106. brigade HVO-a Orašje 15. svibnja. 2015.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara nazočio je svečanom obilježavanju 23. obljetnice utemeljenja 106. brigade HVO-a Orašje.

Misnim slavljem u župnoj crkvi Blaženog Alojzija Stepinca , polaganjem vijenaca na središnjem spomen obilježju u Orašju i svečanom sjednicom u oraškoj kino dvorani obilježena je 23. obljetnica utemeljenja 106. brigade HVO-a Orašje.

U povodu obilježavanja obljetnice, predsjednik FBiH je na svečanoj sjednici uputio prigodne riječi:

Pored čestitke koju upućujem za 23. obljetnicu, upućujem vam čestitku i za način na koji to obilježavate poštujući svaku žrtvu i primjer ste za funkcioniranje Federacije BiH. Kako je izgledalo prije 23 godine nemoguće se obraniti, tako je možda izgledalo prije godinu na početku prirodne nesreće da je nemoguće popraviti sve posljedice. Vjerujem da je moguće u zajedništvu svih Posavljaka, prijatelja Posavine i institucija Federacije. Naša je obveza vratiti nadu i pomoći ovom dijelu Federacije., istakao je predsjednik FBiH.

Prije 23 godine, odnosno, u proljeće 1992. godine definirane su i utvrđene prve crte obrane na području općine Orašje. U početku su to bile manje vojne formacije sačinjene od dragovoljaca iz kojih je izrasla 106. brigada HVO-a. Vremenom, 106. brigada je oružano i logistički u svakom pogledu, ojačala do te mjere da je postala nepobjedivi bastion obrane općine Orašje. Kroz 106. brigadu prošlo je oko pet i pol tisuća pripadnika, konstantno je brojala oko tri tisuće i petsto branitelja, ranjenih je bilo više od 1000, a 271 branitelj je poginuo.