Čavara za HMS: Izetbegovićevo “raskidanje okova” podsjeća me na paljevine 2014., znat ćemo sačuvati suverenitet hrvatskog naroda 17. prosinca. 2020.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izjavio je za Hrvatski Medijski Servis kako će politički predstavnici Hrvata u BiH naći načina da zaštite suverenitet hrvatskog naroda, ukoliko on bude pogažen nakon izbora 2022. uspostavom vlasti u Federaciji BiH bez predstavnika Hrvata.

Takvu mogućnost, naime, ponovno je najavio predsjednik SDA Bakir Izetbegović koji je, boraveći jučer u Mostaru, zaprijetio kako će “probosanske snage” kojih je, kako je rekao, 60 posto u Zastupničkom domu Parlamenta BiH na izborima 2022. “razbiti okove”, jer “domovi naroda guše volju većine”. Izetbegovićev neslužbeni glasnogovornik Reuf Bajrović u nekoliko je navrata, također, ponovio kako je plan bošnjačkih stranaka izabrati šest Hrvata u Klub Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH, te uz njihovu podršku uspostaviti “probosansku vlast u FBiH”.

Od usvajanja Deklaracije SDA ruši Dayton

Izetbegović takve izjave daje u kontinuitetu otkad je SDA objavila Deklaraciju o građanskoj BiH, koja najavljuje rušenje postojećeg Daytonskog sporazuma i negovog Aneksa 4 Ustava BiH, podsjeća Čavara.

-Oni su najavili uspostavu građanske države da bi osigurali većinskom bošnjačkom narodu samostalno upravljanje državom bez ikakvih smetnji konstitutivnih naroda- Hrvata ili Srba. Prvo su krenuli tamo gdje misle da im je najlakše, gdje im je otvoren prostor neustavnim Izbornim zakonom i neprovođenjem odluke Ustavnog suda BiH. Izabrali su svog poltrona Komšića da predstavlja Hrvate, jer ih je tobože predsjednik Čović naljutio, a s druge strane pokušavaju objasniti bh. javnosti, kao da su sve to budale, da su oni već ljuti i ako ih dodatno naljutimo onda će oni 2022. godine pokušati nametnuti i svoju vlast u Federaciji BiH. Kada Izetbegović govori kako će te probosanske snage "raskinuti okove", to me podsjeća na 2014. kada su tzv. prosvjednici u Mostaru palili zgradu županijske vlade i HDZ-a i skandirali ovo je Bosna a isti takvi su zapalili i zastavu BiH u Sarajevu bez ikakvih posljedica, kazao je Čavara.

Znat ćemo sačuvati suverenitet hrvatskog naroda

Upitan što će biti odgovor HDZ BiH i hrvatskih stranaka na Izetbegovićeve planove da nakon sljedećih parlamentarnih izbora pretvori FBiH u bošnjački entitet, predsjednik Federacije BiH kazao je za HMS, kako će se učiniti sve da se taj plan spriječi.

-Mi moramo učiniti sve da do toga ne dođe. Na sjednici Predsjedništva HNS-a, 14. prosinca, razgovarali smo o postojećoj situaciji i jasno da smo odavno prepoznali ovo antidaytonsko djelovanje SDA i svih tzv. probosanskih snaga i onih radikalnih koji stalno iskaču s televizijskih ekrana objašnjavajući kako većinski narod ima pravo upravljati državom BiH, pritom se praveći ludi da ne poznaju što Ustav BiH jasno definira. Žele prevariti javnost i opravdati sve ono što namjeravaju uraditi, što je političko i pravno nasilje, kazao je Čavara.

Predsjednik FBiH naglašava kako bošnjačke političke strukture postaju sve nervoznije u želji da ovladaju, najprije, Federacijom BiH.

– Oni to sve žešće najavljuju, sve agresivnije nastupaju prema Hrvatima u nastojanjima da nam oduzmu prava, što još nekoliko nerazumnika ili ucijenjenih ne želi priznati. Time, međutim, dodatno homogeniziraju hrvatski narod u BiH u zaštiti naših prava i očuvanju BiH onakve kakve jest, ravnopravne države tri konstitutivna naroda i svih njezinih građana. Naravno, da ćemo naći načina da zaštititimo suverenitet hrvatskog naroda u BiH. Našli smo ga i u mnogo težim vremenima, a zašto ne bi i sada, kad imamo i puno bolje okolnosti nego ranije, kaže Čavara.

Upitan kako odgovara na Izetbegovićeve optužbe da HDZ BiH blokira izbor nove Vlade FBiH, a on izbor sudaca u Ustavni sud FBiH, Čavara kaže kako je to stara teza po kojoj SDA etiketira sve one koji nisu spremni prihvatiti ultimatume te stranke.

Kad bi se odrekli konstitutivnosti Hrvata, tad nas ne bi optuživali

– Po njima mi ne bi ništa blokirali kad bi pristali odreći se konstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH, odreći se prava na legitimno zastupljanje, e tad bi to bilo po volji Bakira Izetbegovića, tad nas ne bi optuživao za blokade. Mislim da to nitko od ozbiljnih Hrvata u BiH nije spreman prihvatiti, pogotovo ne stranke Hrvatskog narodnog sabora, kazao je Čavara.

Komentirajući rad Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, čijih je pet članova izabrano mimo zakonskih procedura, Čavara je kazao kako je ono popunjeno političkim nasiljem.

Ovladavanje SIP-om i VSTV-om

-Vidite kako radi takvo Središnje izborno povjerenstvo BiH, zbog čega su ga i izabrali, da proglašavaju mrtve za pobjednike izbora, da ne dopuštaju registriranim glasačima izvana da glasuju, odbijanjem njihovih prijava, neslanjem izbornog materijala. Jasno je da je to jedan plan koji postupno realiziraju, kao što je i plan potpunog preuzimanja kontrole nad pravosuđem. Pa vidite koliko zadnjih mjeseci i godina svejdočimo ogromnom političkom pritisku na ukupno pravosuđe; Tužiteljstvo i Sud, kazao je Čavara za HMS.

Kao što su ovladali Središnjim izbornim povjerenstvom, SDA tako želi ovladati i Visokim sudskim i tužiteljskim vijećem, odnosno pravosuđem, upozorava predsjednik FBiH.

-Riječ je o političkom nasilju koje se nastoji realizirati kroz obavještajno - sigurnosti sustav i kroz tužiteljsko - sudski sustav i jasno je da to ne vodi ničemu dobrom za BiH. Opet ponavljam, nitko nije lud da ne vidi takve aktivnosti, pa ni politički akteri u BiH, a ni akteri susjednih zemalja, a i u međunarodnoj zajednici prepoznaju takvo djelovanje koje je sigurno antibosansko - hercegovačko. Oni koji tvrde da brane BiH od nekih, najviše je uništavaju, oni djeluju protuustavno, kaže Čavara.

Neodgoj i nekultura u odnosu prema Lavrovu

Predsjednik FBiH komentirao je za HMS i odbijanje dvojice bošnjačkih članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića da uskrate gostoprimstvo šefu ruske diplomacije Sergeju Lavrovu.

-To je kućni neodgoj, nekultura. Kada vam netko dolazi u goste, tada ga primite, razgovarate s njim. S druge strane, Džaferović i Komšić pokazali su totalno amaterski, neozbiljan pristup u odnosu na jednu od najvećih svjetskih sila. I s treće strane, najgore je što se na takav način pokušavaju dodvoriti nekome tko treba provoditi svoje interese. Mi, prvenstveno dužnosnici u BiH, trebamo uvijek voditi računa o interesima države i naroda kojeg predstavljamo. Džaferović i Komšić su sve prekršili, izazvali diplomatski skandal i napravili ogromnu štetu Bosni i Hercegovini.

SAD su preozbiljni da bi nasjedali na trikove kafanskih pijandura

Bošnjački političari vjeruju kako će administracija novog američkog predsjednika Bidena pomoći im da BiH pretvore u građansku, bošnjačku državu. Upitan jesu li takva očekivanja realna, predsjednik FBiH, u razgovoru za HMS, kaže kako kako je prigodom izbora svakog američkog predsjednika, sarajevska čaršija nastojala predstaviti da su baš oni miljenici tog novog predsjednika.

-Vidjet ćemo kako će se predsjednik Biden ponašati. Sjedinjene države su preozbiljna država da bi nasjeli na par trikova ovih jeftinih kafanskih pijandura koje plasiraju u javnosti. Vjerujem da će američka administracija ozbiljno pristupiti Bosni i Hercegovini. Oni su na kraju i tvorci Daytonskog i Washingtonskog sporazuma. Prema tome, ne očekujem neki veliki zaokret u tom smislu, ali moramo voditi računa da svaka država ima svoje interese i da se trebamo potruditi oko interesa naše države i naroda, kazao je predsjednik FBiH Marinko Čavara./HMS/