Predsjednik FBiH nazočio proslavi patrona župe sv. Leopolda Mandića u Briješću 12. svibnja. 2015.

Predsjednik FBiH nazočio je misnom slavlju u povodu proslave patrona župe Sv. Leopolda Mandića u Briješću.

Misno slavlje predvodio je apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto koji je istakao važnost zajedništva i jedinstva unatoč svim vjerskim, nacionalnim i kulturnim različitostima.

Kad sam prvi put čuo za sv. Leopolda Mandića, bio sam bogoslov u malom sjemeništu. Pročitavši njegovu biografiju, dirnula me njegova osobnost malog pastira. Primjer sv. Leopolda, koji je život proveo u ispovjedaonici, treba nas podstaći da budemo više solidarni i otvoreni prema drugima. Sv. Leopold je svojim životm naznačio put kojim treba ići, putem mira i bratstva, putem koji nadilazi podjele i razdvojenosti., poručio je mons. Pezzuto.

Župnik župe sv. Leopolda Mandića u Briješću don Josip Vajdner izrazio je zadovoljstvo velikim odzivom vjernika, a posebno se zahvalio predsjedniku FBiH na dolasku.

U vrijeme kada se naš grad i naša država pripremaju za doček Svetog oca pape Franje, Vaša nazočnost u našoj sredini potvrđuje da dijelimo zajedničke vrijednosti i da smo opredijeljeni za opstojnost ove župe., istakao je župnik Vajdner.

Sv. Leopold Mandić rođen je 12. svibnja 1866. godine. Prve redovničke zavjete položio je 4. svibnja 1885. godine. Nakon novincijata odlazi na studij filozofije u Padovi, gdje 20. listopada 1888. polaže svečane (doživotne) zavjete. Tijekom punih 40 godina sv. Leopold je od ranog jutra do poslijepodnevnih sati sjedio u ispovjedaonici i neumorno ispovijedao osobe raznih društvenih staleža.