Obilježen patron župe Fojnica i Franjevačkog samostana 31. svibnja. 2020.

Središnjim misnim slavljem ispred crkve u Fojnici, danas, na blagdan Duhova, obilježen je patron župe Fojnica i Franjevačkog samostana Duha Svetoga.

Među mnoštvo vjernika, hodočasnika, misnom slavlju nazočio je i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara. 

Središnjo misno slavlje predslavio je fra Mato Topić, dekan Ramskog dekanata. 

U svojoj propovjedi fra Mato je istaknuo važnost prepoznavanja trenutka te na jedan način usporedio vrijeme epidemije koronavirusa iz kojeg polako izlazimo, s vremenom prije izlaska apostola među narod i propovjedanja kršćanstva. 

„Tad je postojao kao što i danas postoji taj jedan strah od izlaska među ljude. Danas se nakon epidemije bojimo skinuti svoje maske, pozdraviti se i rukovati s ljudima, a u vrijeme ranog kršćanstva postojao je strah od izlaska među ljude, za koje smo strahovali da su nam neprijatelji.  Suština naše katoličke vjere je u otvaranje prema drugima i drugačjima. Dok to ne uradimo ne možemo rasti i napredovati jer ni katolilčka vjera se ne bi proširila svijetom da apostoli nisu prevladali strah, izašli među ljude i propovjedali vjeru na način kako nas je učio Isus Krist“, poručio je fra Mato Topić.

Vjernicima i hodočasnicima iz srednjobosanskih župa koji su pješice došli u Fojnicu,  gostima, predstavnicima političkog i kulturnog života, odnosno svima koji su na bilo koji način uveličali proslavu patrona župe i Samostana u Fojnici riječi zahvale na kraju mise uputio je fra Mirko Majdandžić, gvardijan Franjevačkog samostana u Fojnici.