Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara sudjelovao u obilježavanju 75. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda 16. svibnja. 2020.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara sudjelovao je na misi za žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda, koja je održana danas u katedrali „Srca Isusova“ u Sarajevu, u sklopu komemoracije povodom obilježavanja 75. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945. godine.

Svetu misu za bleiburške žrtve, žrtve Križnog puta, kao i za sve žrtve drugih ratova i poraća, predvodio je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

U prigodnoj propovijedi, kardinal Puljić istaknuo je kako "misu prikazujemo za sve bleiburške žrtve i za sve žrtve rata i poraća". Pozdravivši nazočne svećenike i vjernike u katedrali te one koji su misu pratili putem medija zahvalio je svima koji su se uključili u "zajedničku molitvu za tolike žrtve nasilja".

„Biti prisutan i sudjelovati na misi za žrtve Bleiburškog polja, i za sve žrtve mržnje, ne može se bez posebnih drhtaja srca i osjećaja duše". Naglasio je da se spontano u srcu budi poštovanje i osjećaj pouzdanja u Boga. To je temeljni razlog zašto sam prihvatio u ime svih biskupa u hrvatskom narodu predslaviti misu molitvenog i vjerničkog spomena na 75 godina stradanja ovih žrtava našeg naroda i drugih žrtava", rekao je te istaknuo kako u "prvom redu želimo moliti, da nas ona pročisti od svih gorkih osjećaja i negativnih naboja, koji se po ljudsku olako javljaju pri sjećanju na ova stradanja“, poručio je kardinal Puljić.

"Danas smo sabrani u molitvi prikazujući najsvetiji čin da pokažemo dužno poštovanje prema svim žrtvama. Tim poštovanjem želimo čuvati dužno sjećanje na njih, ali i na cijenu slobode, koju mi danas živimo ili još bolje: izgrađujemo", naglasio je te potom citirao pripravljeni govor Ivana Pavla II. Predsjedništvu BiH za neostvareni pohod Sarajevu 1994., u kojemu se, između ostaloga kaže:"Sudbina mira ovisi ponajviše o ponovno nađenoj solidarnosti srdaca koja, nakon toliko krvi i mržnje, pretpostavlja hrabrost opraštanja."

Nadalje je ustvrdio važnost poštovanja žrtava. "Mi ne možemo zaboraviti svoje pokojne, bilo da su prirodnom smrću umrli, a pogotovo ako ih je mržnja ubila, kojima je na nečovječan način oduzet život. Tko izgubi poštivanje prema takvim žrtvama, pitamo se koje i kakve vrijednosti u sebi nosi? Bojim se živjeti s ljudima kojima ništa nije sveto ili koji su sposobni gaziti po tuđim svetinjama!", ustvrdio je te podsjetio što su u svom pismu o 50. obljetnici završetka Drugog svjetskoga rata 1995. biskupi napisali: "Pravo na život i dostojanstvo svake osobe pod Božjom je zaštitom. Stoga svakoj nevinoj žrtvi dugujemo jednako poštovanje."

Organizator središnje komemoracije je Počasni bleiburški vod, a suorganizator u liturgijskom dijelu je Dušobrižništvo za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH. Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelj je Hrvatski narodni sabor.