Priopćenje za javnost 24. ožujka. 2020.

Zbog stanja nesreće izazvanog širenjem COVID – 19 virusa korona i suočeni sa mnogim izazovima, nepoštivanja naloga mjerodavnih tijela, pokušaja politikanstva od strane pojedinih dužnosnika, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio je priopćenje za javnost.

„Ranije sam pozvao sve nositelje funkcija u Federaciji BiH na maksimalnu odgovornost u izvršavanju svojih mjerodavnosti, jer je u ovakvim situacijama najvažnije funkcioniranje sustava države bez bilo kakvih devijacija, politikanstva i nenadležnog postupanja i donošenja odluka.

Ovo stanje nesreće predviđeno je Ustavom i zakonima, i samo ih trebamo provesti.

Tražim od rukovodstava oba doma Parlamenta Federacije BiH da, po potrebi, osiguraju zasjedanje domova, poštujući naputke za sprječavanje širenja korona virusa.

Od Vlade Federacije BiH, u ustavnoj ulozi šefa izvršne vlasti, tražim da izvršava svoje nadležnosti i da u ovoj situaciji nema ustavne mogućnosti niti ijednog drugog  razloga za preuzimanje uloge zakonodavca.

Tražim od Vlade Federacije BiH da se maksimalno posveti zaštiti zdravlja svakog stanovnika Federacije BiH.

Također, pozivam sve nositelje  dužnosti na maksimalno odgovorno ponašanje kako bi sve snage usmjerili na borbu za zdravlje i život svakog stanovnika, a ne da otvarate nove krize kršenjem zakona i Ustava.

Ponovno tražim od svakog stanovnika, POŠTUJTE MJERE KRIZNIH STOŽERA I UPUTE ZDRAVSTENIH DJELATNIKA I USTANOVA“, stoji u priopćenju.