Priopćenje za javnost 22. ožujka. 2020.

U povodu stanja nesreće izazvanog širenjem COVID – 19 virusa korona i nepoštivanja mjera po nalogu mjerodavnih tijela i pokušaja politikanstva od strane pojedinih dužnosnika, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio je priopćenje za javnost. 
„Širenje virusa korona u svijetu i u našoj zemlji dovelo nas je u vrlo ozbiljnu situaciju, koja se svakim danom usložnjava. Takva situacija nam nalaže krajnje odgovoran pristup svakog pojedinca, danas i u narednom vremenu.
Nažalost, svjedoci smo neodgovornosti mnogih pojedinaca koji svojim ponašanjem ugrožavaju živote svih nas i prema njima treba poduzeti sve mjere sankcija propisane u Kaznenom zakonu i Zakonu o prekršajima.
Svima nam je poznato, da zasada jedino što možemo je usporiti širenje virusa i time spriječiti pogubne posljedice. Zbog toga ponovno  tražim od svakog stanovnika, POŠTUJTE MJERE KRIZNIH STOŽERA I UPUTE ZDRAVSTENIH DJELATNIKA I USTANOVA.
Ranije sam pozvao sve nositelje funkcija u Federaciji BiH na maksimalnu odgovornost u izvršavanju svojih mjerodavnosti, jer je u ovakvim situacijama najvažnije funkcioniranje sustava države bez bilo kakvih devijacija, politikanstva i nenadležnog postupanja i donošenja odluka. 
A, danas je u medijima objavljena namjera donošenja „Uredbe sa zakonskom snagom o mjerama i radnjama na sprječavanju postupanja protivno izdanim rješenjima i naredbama nadležnih organa za vrijeme trajanja odluke Vlade F BiH o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području F BiH“, koja je apsolutno nepotrebna i u sadržaju protuustavna.
Postojeći zakoni omogućavaju sankcije za nepoštivanje izdanih rješenja i zapovijedi nadležnih organa, prenošenja zaraznih bolesti, djela protiv zdravlja ljudi itd, i treba ih primijeniti.
Tražim od Vlade F BiH da se maksimalno posveti zaštiti zdravlja svakog stanovnika F BiH, a da ODBACI ovaj i slične pokušaje nenadležnog postupanja i kršenja zakona i ustava.
Ponavljam, ovo stanje nesreće predviđeno je Ustavom i zakonima, i samo ih trebamo provesti.
Neodgovorno ponašanje u ovom vremenu može imate dalekosežne negativne posljedice za sve stanovnike F BiH i cijelu BiH, te  takvo ponašanje mora biti sankcionirano.
Svakom odgovornom pojedincu zahvaljujem. Članovima kriznih stožera čestitam i zahvaljujem na odgovornom djelovanju i provođenju aktivnosti na suzbijanju virusa korona, a posebice zahvaljujem našim doktorima i svom medicinskom osoblju koji neumorno i hrabro rade svoj posao.
Situacija je još pod kontrolom i ne smijemo dopustiti da nas maloumni pojedinci dovedu u smrtnu opasnost“, stoji u priopćenju.