Predsjednik FBIH Marinko Čavara uputio poruku u povodu stanja nesreće izazvanog širenjem virusa korona 18. ožujka. 2020.

U povodu stanja nesreće izazvanog širenjem COVID – 19 virusa korona, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio je poruku svim stanovnicima Federacije BiH i BiH.

„Brzo širenje virusa korona u svijetu dovelo nas je u vrlo ozbiljnu situaciju. Takva situacija nas obvezuje na krajnje odgovoran pristup svakog pojedinca, danas i u narednom vremenu, kako bi se virus što sporije mogao širiti i kako bi najugroženiji mogli dobiti odgovarajuću zdravstvenu skrb.

Pozivam prvenstveno sve nositelje funkcija u Federaciji BIH na maksimalnu odgovornost u izvršavanju svojih mjerodavnosti jer je u ovakvim situacijama najvažnije funkcioniranje sustava države bez bilo kakvih devijacija i politikanstva i nenadležnog postupanja i donošenja odluka.

Ovo stanje je predviđeno Ustavom i zakonima i samo ih trebamo provesti. Svakog pojedinca pozivam na odgovorno ponašanje prema sebi i svom zdravlju, a posebno prema drugima jer svatko od nas može biti zaražen virusom i svatko od nas može ga prenijeti drugoj osobi. Zbog toga pozivam svakog stanovnika Federacije BiH i BiH da se pridržavaju mjera i uputa nadležnih institucija i preporuka kriznih stožera i zdravstvenih organizacija, kako bismo zajedno spriječili širenje virusa korona. Odgovorno ponašanje u ovom vremenu je u izravnoj vezi sa veličinom negativnih posljedica nesreće koja nas je zahvatila.

Ovim putem čestitam i zahvaljujem uposlenicima institucija nadležnih za praćenje i provođenje aktivnosti na suzbijanju virusa korona, a posebice zahvaljujem našim doktorima i svom medicinskom osoblju koji neumorno i hrabro rade svoj posao.  Gospodarstvenicima kojima je ugroženo poslovanje upućujem apel da ne otpuštaju radnike i zasigurno ćemo zajedno, mislim na institucije države i vas, naći načine konkretne potpore za očuvanje poduzeća i radnih mjesta.

Pozivam predstavnike medija da nas informiraju o istinitim i provjerenim informacijama u svezi virusa korona, te da se suzdrže od senzacionalizma i objavljivanja netočnih i neprovjerenih informacija koje mogu izazvati nepotrebnu paniku. U ovim trenucima nema mjesta panici. Situacija jest ozbiljna, ali ako budemo odgovorni takva će i ostati i proći.

Svim oboljelim želim brz oporavak“, poručio je Predsjednik Federacije BiH.