Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara razgovarao s izaslanstvom Internacionalnog festivala Sarajevo „Sarajevska zima“ 09. ožujka. 2020.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara danas je razgovarao s izaslanstvom Internacionalnog festivala Sarajevo „Sarajevska zima“: predsjednikom Međunarodnog centra za mir i direktorom Festivala „Sarajevska zima“ Ibrahimom Spahićem, voditeljem galerije Novi hram Mihajlom Atijasom, akademskom umjetnicom Unom  Čardžić, direktorom Muzeja XIV ZOI Edinom Numankadićem, direktorom Centra za kulturu i mlade Arminom Omerovićem i direktoricom Muzičke škole Sarajevo Tatjanom Romanić Piralić.

Direktor Festivala „Sarajevska zima“ Ibrahim Spahić upoznao je Predsjednika Federacije BiH s planiranim aktivnostima, te zahvalio Predsjedniku Federacije BiH na prijamu i zanimanju za ovaj Festival, ali i općenito za položaj kulture u Federaciji BiH.

„Prva sezona Festivala “Sarajevska zima” realizirana je od 21. 12. 1984. do 6. 4. 1985. godine. Za trideset i četiri  godine postojanja, Festival je postao neodvojiv dio života grada i njegovih stanovnika. U tijeku  1407 festivalskih dana “Sarajevske zime” izvedeno je  4,125 programa  sa više od 3.500.000 posjetitelja i 43,000 sudionika. Festival “Sarajevska zima” održava se bez prestanka tijekom svih proteklih godina i postao je simbol slobode, stvaralaštva i upoznavanja sa različitim kulturama i civilizacijama svijeta“, kazao je direktor Spahić.

Predsjednik Federacije BiH čestitao je izaslanstvu na uspješnom radu, pritom istaknuvši da je organiziranje navedenog Festivala veliki uspjeh za Federaciju BiH i BiH, Također, istaknuo je potrebu veće potpore realizaciji projekata koji pridonose očuvanju i poboljšanju kulturnog života u našem društvu.