Predsjednik FBiH nazočio promociji knjige „U sjenci Branka Mikulića“ autora Mile Lasića 07. svibnja. 2015.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara nazočio je promociji knjige U sjenci Branka Mikulića, održanoj sinoć u galeriji Gabrijel u prostorijama Kamernog teatra 55 u Sarajevu.

O knjizi su govorili mons. prof. dr. Franjo Topić, prof.dr. Mirko Pejanović, prof. dr. šaćir Filandra i autor knjige prof. dr. Mile Lasić.

Prof.dr. Mirko Pejanović rekao je da knjiga čitatelje uvodi u postignuća Branka Mikulića u vremenu kada je bio nositelj najviših funkcija u BiH i bivšoj SFRJ, koja autor s razlogom naziva civilizacijskim iskoracima jer je u nešto više od dva desetljeća načinjen značajan napredak.

Profesor šaćir Filandra rekao je kako je Mikulić jedna od ključnih graditeljskih figura i pozitivnih osoba svoje epohe s obzirom na to da je on svoj ljudski i politički genij, koji je obuhvaćao cijelo vrijeme socijalističkog sustava od sudjelovanja u Partizanskom pokretu s 15 godina do raspada SFRJ posvetio gradnji bolje budućnosti ove zemlje i da zaslužuje još značajnije istraživanje. Ne treba se prema povijesnim ličnostima odnositi negatorski, nego činjenično, treba sagledati sve pozitivno i negativno.

Prof.dr. Franjo Topić naglasio je kako je knjiga izuzetno važna kako ne bi bila zaboravljena jedna od važnih osoba u povijesti BiH, ali i bivše Jugoslavije, te da bi bila stvorena što objektivnija slika o Branku Mikuliću.

Mile Lasić je bio šef Ureda Branka Mikulića za vrijeme pripreme XIV zimskih olimpijskih igara, a potom kada je Mikulić bio član Predsjedništva SFRJ (1984. 1986.) i predsjednik Saveznog izvršnog vijeća (1986. 1988.).

Knjigu U sjenci Branka Mikulića izdalo je Hrvatsko kulturno društvo Napredak.