Osamnaesti Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i Šesnaesto Hodočašće na Bobovac 26. listopada. 2019.

Osamnaesti Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i Šesnaesto hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane BiH, Oružanih i redarstvenih snaga BiH upriličeno je danas na Bobovcu.

U Molitvenom pohodu na kraljevski grad Bobovac, koji se nalazi na području župe Kraljeva Sutjeska, među brojnim vjernicima i predstavnicima svih razina vlasti,  sudjelovao je i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

"Došli smo se ovdje moliti kao vjernici, kao katolici Hrvati na oltaru Domovine za svoju Domovinu zajedno sa svima onima koji čuvaju ovu Domovinu, kroz Oružane snage, kroz policijske strukture, kroz granični službu, zatvorske čuvare i sve one koji čuvaju ovaj ustavno - pravni poredak u našoj Bosni i Hercegovini, u našoj Domovini u kojoj živimo. Sve ove strukture rade kako bi dali sigurnost svakom stanovniku ove države. Trebamo sa svima koji žive u BiH, u jednoj toleranciji i dogovoru, izgrađivati još bolju BiH", istaknuo je Predsjednik Federacije BiH u izjavi za medije.

Molitveni pohod započeo je okupljanjem kod rijeke Bukovice podno Bobovca, odakle se u molitvenoj procesiji krenulo prema Bobovcu. Koncelebrirano misno slavlje predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s vojnim ordinarijem u BiH mons. Tomom Vukšićem koji je uputio prigodnu propovijed.

"Ovom svetom misom, okupljeni u molitvi, zahvaljujemo Bogu što nas je obdario blagoslovom ustrajnosti, ali i poniznosti skromnosti i pobožnosti. Molimo za sve ljude koje zive u ovoj lijepoj zemlji. Neka se odavde, s vrha gore, razlije naša molitva za cijeli svijet, sve ljude i druga stvorenja, jer svi su Božji. S nebesa, kroz ovo vedro podnebesje za koje smo posebno zahvalni Bogu, sunce jednako obasjava sve ljude i sva druga stvorenja, kiša jednako natapa svu zemlju. Tako i mi katolici svojom molitvom želimo da Božji blagoslov osvjetljava cijelu zemlju i zajedno s nama i sva stovrenja. Naša je čast i zadaća biti sinovi i kćeri svoga Oca, jer on daje da sunce Njegovo izlazi i nad zlima i nad dobrima. Slijedeći i nastojeći primijeniti Isusovu poruki, mi kršćani molimo za sve, i ne pravimo razlike. U tome moramo i sebe stalno ohrabrivati i uporno tumačiti i ponavljati onima koji teško razumiju. Ako je Gospodnja zemlja i sve na njoj i svi koji na njoj žive, to znači da smo svi mi na zemlji samo podstanari Božji. Molimo te, Gospdine da sve ljude naučiš odredbama svojim. Neka na našoj Domovini zauvijek završi sezona teških rijeci, neka se čine samo dobra djela, neka prava i dostojanstvo radnika budu poštovani, neka se mladima ompoući radosni pogled na budućnost. l, neka se poštuje obitelj, žena, uloga oca i majke. Neka se omogući povratak onima koji to žele i neka se zaustavi iseljavanje. Neka se poštuju osobna i kolektivna prava", poručio je mons. Vukšić.

Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je kardinal Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosača 25. listopada 1478. s ciljem ujedinjenja u molitvi za osobne potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive.