Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara visoki pokrovitelj IV. Kongresa o katastru u BiH 24. rujna. 2019.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara razgovarao je s direktorom Federalne uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove Željkom Obradovićem, predsjednikom Geodetskog društva Herceg-Bosne Ivanom Leskom i predsjednikom Skupštine Društva Adelkom Krmekom.

Predsjednik Geodetskog društva Herceg – Bosne Ivan Lesko upoznao je Predsjednika Federacije BiH s utemeljenjem, radom i planiranim aktivnostima Društva, kazavši kako je Društvo utemeljeno 1994. godine, kad je za prvog predsjednika Društva izabran Željko Obradović, aktualni direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove.

„Geodetsko društvo  Herceg-Bosne je dragovoljna udruga geodeta, te znanstvenih, upravnih i drugih djelatnika koji se bave geodetskim poslovima, a od 2011. godine Geodetsko društvo Herceg – Bosne član je Svjetske udruge geodeta“, kazao je predsjednik GD HB Ivan Lesko.

Posebno je istaknuo IV. Kongres o katastru u BiH, koji će biti održan od 29. do 31. listopada 2019. godine u Neumu, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika FBiH Marinka Čavare.

„Administrativni sustav svake uređene države počiva na četiri temeljna registra, a to su registar osoba, adresni registar, katastar nekretnina i zemljišna knjiga. Temeljne odrednice Četvrtog Kongresa o katastru su ta četiri registra i njihovo povezivanje, a GD HB kroz Kongres želi dati dodatni impuls za rad na digitalizaciji i povezivanju registara u BiH. Kroz planiranih šest sesija sudionicima Kongresa predstavit će se četiri pozvana predavanja, aktivnosti Federalne uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove, dostignuća CILAP projekta i ukupno 22 pristigla rada“, kazao je predsjednik GD HB Ivan Lesko.

Na sastanku je bilo riječi i o projektima značajnim za sferu zemljišne administracije, te je istaknuta potreba donošenja kvalitetnih zakonskih rješenja koja će pridonijeti uspostavi efikasnog i modernog sustava zemljišne administracije u Federaciji BiH.