Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara na obilježavanju 25. obljetnice UDVDR HVO-a HB 18. rujna. 2019.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara nazočio je svečanom obilježavanju 25. obljetnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane Herceg Bosne, upriličenom danas u Posušju.

Program obilježavanja obljetnice započeo je polaganjem vijenaca kod spomenika Ludvigu Pavloviću, a zatim je služena sveta misa za sve poginule, nestale, umrle i žive branitelje.

Nakon svete mise, upriličen je mimohod sa zastavama do spomen obilježja na Trgu hrvatskih branitelja, gdje su položeni vijenci, a zatim je održana svečana akademija u Gradskoj sportskoj dvorani u Posušju.

Na svečanoj akademiji, nazočnima se obratio predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović.

„Mi smo se kroz ovo vrijeme, kroz ovih 25 godina kako obilježavamo obljetnice naših Udruga, ali i ovo vrijeme od 90.  91., pa do 95. pomalo zaboravili, pomalo razjedili i pomalo uvjerili sebe kako je to vrijeme iza nas i kako ne treba obilježavati obljetnice. Siguran sam da je Hrvatska Republika i Hrvatska zajednica Herceg Bosna učinila ono što nitko drugi u Bosni i Hercegovini nije. Dala je jedan doprinos da mi imamo mogućnost da i Republika Hrvatske osigura svoju neovisnost, svoju slobodu, unutar povijesnih granica, a s druge strane očuvali smo ono što se moglo očuvati kada je u pitanju hrvatski narod i samu Bosnu i Hercegovinu kao takvu“, kazao je predsjednik Čović.

Nikica Tomić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane Herceg Bosne naglasio je kako vrijednosti Domovinskog rata trebamo uvijek pamtiti, posebno žrtvu svih onih koji su svoje živote ostavili za bolje sutra i hrvatskog naroda i Bosne i Hercegovine.

Sve nazočne pozdravio je i general Ilija Nakić, a kao domaćin, nazočnima se obratio  Branko Bago, načelnik općine Posušje pozivajući da se sjećamo i ponosimo na one koji su položili svoje živote, ali i onih koji i danas nose ratne ožiljke.

Program obilježavanja 25. obljetnice osnutka UDVDR HVO-a HB održan je pod pokroviteljstvom HNS-a BiH, supokroviteljstvom općine Posušje i Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ŽZH-a, a organizator programa je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a HB, dok je suorganizator Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH i HVO.