Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara na obilježavanju 24. obljetnice oslobođenja kraljevskog grada Jajca 16. rujna. 2019.

„Svima nama, a posebno stanovnicima kraljevskog grada Jajca i Pougarja čestitam 24 godine slobode i 24. obljetnicu oslobođenja kraljevskog grada Jajca i Pougarja. Uvijek kad obilježavamo obljetnice, miješa se tuga za svima onima koji su morali, ili stjecanjem okolnosti, svima nam se moglo dogoditi, dati živote za slobodu. A, s druge strane, slavimo slobodu kao nešto uzvišeno za svakog čovjeka i za svaki narod. I onda se postavlja pitanje, kako se u ovim trenucima ponašamo, kako nastaje ta mješavina osjećaja. Ali, zasigurno, ta mješavina osjećaja treba proizvesti samo ponos na našu povijest na naše branitelje i sa tim ponosom da krenemo u budućnost.“, kazao je Predsjednik Federacije BiH u obraćanju na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 24. obljetnice oslobođenja kraljevskog grada Jajca i Pougarja, koja je upriličena u Domu kulture u Jajcu.

Svečanost je započela svečanim mimohodom veterana i ratnih zastava postrojbi hrvatskih snaga, a zatim je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služena sveta misa zadušnica za sve poginule civile i branitelje u akciji oslobođenja Jajca. Nakon misnog slavlja upriličeno je polaganje vijenaca na spomen obilježju poginulim braniteljima, te svečana akademija u Domu kulture Jajce.