Svečano blagoslovljen temelj Franjevačkog samostana sv. Marka evanđelista na Plehanu 09. srpnja. 2019.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara nazočio je svečanom blagoslovu  temelja Franjevačkog samostana sv. Marka evanđelista na Plehanu kod Dervente.

Svetu misu i blagoslov kamena temeljca i cijelog gradilišta predvodio je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski.

„Potrebno je doživjeti ovaj samostan kao gnijezdo zajedništva, bratstva, ali i kao oazu gdje će se moliti. Danas blagoslivljamo kamen temeljac. To je simbolika. Isus Krist je kamen temeljac na kojem gradimo život vjere i taj kamen koji ćemo blagosloviti označava Isusa Krista, čvrstu stijenu na kojoj ćemo ustrajati živjeti. Kamen temeljac je simbolika, ali i poruka da se mi u svemu što živimo i radimo oslanjamo na Krista“, naglasio je kardinal Puljić u svojoj propovijedi.

Prilikom blagoslova kamena temeljca za novi Franjevački samostan, zamjenik predsjedatelja Doma naroda PS BiH dr. Dragan Čović, obraćajući se nazočnima, kratko se osvrnuo na vrijeme kada je nakon rata došao prvi put na Plehan.

„Ja sam ovdje došao prije dvadesetak i nešto godina kada je fra Ivan bio tu, tada je bio jedan mali kontejner, pa evo malo po malo, stvorilo se puno toga što stvara preduvjete da mi možemo malo odgovornije raditi posao kojim se bavimo. S te strane evo poruka svima nama koji smo pozdravljeni ovdje na različite načine, s različitim poslanjima koje radimo, da ugradimo u ovaj element zajedništvo, da ovaj blagoslov kamena temeljca urodi jednim posebnim plodom. Da među nama, kao i danas u ovom jednom duhu imate dovoljno prijatelja za ovo putovanje na koje ste krenuli, u ovaj projekt. Siguran sam u svoje ime, ali i u ime Vlade Republike Hrvatske, Vlade Republike Srpske, siguran sam i ja se nadam Vijeća ministara, da ćemo vam do kraja bit na raspolaganju“, kazao je predsjednik Čović.

Franjevački samostan Plehan, udaljen je desetak kilometara od Dervente, sagrađen je 1870‐tih godina, ali je ovaj vrijedni objekt kulturnog naslijeđa potpuno uništen početkom rata.