Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara na proslavi blagdana sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju 24. lipnja. 2019.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara nazočio je misi uočnici blagdana sv. Ivana Krstitelja, koja je održana sinoć u Podmilačju kod Jajca.

Svetu misu i molitvu za bolesnike predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kardinal Puljić, koji je istaknuo kako je osnovna poruka sv. Ivana Krstitelja da čuvamo i gradimo mir.

"Često se pitamo šta bi sv. Ivan danas rekao nama, šta da činimo, kojim putem da idemo. Nama, biskupima i svećenicima, rekao bi da nam je Isus dao zadatak i poslanje Evanđelje naviještati, te da je naše poslanje jedinstvo Crkve i naroda u vjeri.  Znao je da nam treba hrabrosti u naviještanju istine i ljubavi, a nema ljubavi bez spremnosti na služnost. Živimo u društvu u kojem briga za čovjeka nije na prvom mjestu, već interes, i to ne samo kod nas, već i u cijelom svijetu. Doktorima, policajcima, vojnicima, direktorima, poduzetnicima, političarima i, u konačnici, svima nama,  sv. Ivan bi kazao da trebamo časno i pošteno obavljati svoj posao, svoju dužnost, te osigurati da se svaki čovjek ostvari u pravim stvarima i dostojanstvu. Glavna uloga sv. Ivana je bila pokazati Isusa. Ponesite tu Isusovu ljubav u svoju kuću, u svoje obitelji, istjerajte svaku mržnju, zloću, zavist, oholost, kako bi Božja ljubav vladala u vašim srcima i u vašim obiteljima. Svi smo mi kao kršćani  pozvani pokazati Isusa svojim životom, stavom i primjerom,  i neka oni koji s nama žive, a nisu katolici, neka istinski, s  poštovanjem, gledaju kako znamo svoje voljeti,  a tuđe poštivati. I neka to zrači  ovo bolesno javno mnijenje, da mi to mnijenje  javno ozdravimo zdravim stavovima, moralnim načelima, dostojanstvom čovjeka i ljudskim pravima.“, kazao je kardinal Puljić.