Predsjednik Federacije BiH uputio pismo Vladi Federacije BiH u kojem zahtijeva da imenuje ravnatelja Federalne uprave policije 17. lipnja. 2019.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio je pismo Vladi Federacije BiH u kojem zahtijeva da imenuje ravnatelja Federalne uprave policije, sukladno Zakonu o unutarnjim poslovima Federacije BiH, prema kojem je Vlada Federacije BiH dužna izvršiti imenovanje ravnatelja policije u roku od 30 dana od dana prijema liste kandidata koju je sačinio i, putem Ministarstva, dostavio Neovisni odbor.

"Podsjećam Vas da ste sukladno članku 55. stavak  2. Zakona o unutarnjim poslovima Federacije BiH dužni izvršiti imenovanje ravnatelja policije u roku od 30 dana od dana prijema liste kandidata koju je sačinio i putem ministarstva dostavio Nezavisni odbor.

Također članak 41. stavak 3. Zakona o unutarnjim poslovima Federacije  BiH utvrđuje da ravnatelj policije i federalni ministar ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda.

Odlaskom u mirovinu prethodnog ravnatelja Federalne uprave policije, zamjenik je preuzeo dužnost ravnatelja FU policije, tako imamo situaciju da su federalni ministar i obnašatelj ravnatelja Federalne uprave policije iz istog konstitutivnog naroda, a što je također u suprotnosti sa navedenim odredbama Zakona.

Obzirom da ste obvezni poštivati Zakonske i Ustavom Federacije BiH  definirane mjerodavnosti među kojima je prva provođenje politike i izvršavanje zakona federalne vlasti, to od Vas tražim da žurno izvršite imenovanje ravnatelja Federalne uprave policije sukladno Zakonu i Ustavu F BiH.", stoji u pismu.