Otvoren međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije „Energa 2019“ 11. lipnja. 2019.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara  otvorio je međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije „Energa 2019“, zajedno s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem, visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom, ministrom privrede u Vladi KS Harisom Bašićem, predsjednikom Inicijativnog odbora „Energa“ Mirsadom Đonlagićem i potpredsjednikom Gospodarske komore FBiH i predsjednikom Organizacijskog odbora „Energa 2019“ Mirsadom Jašarspahićem.

„Međunarodni sajam „Energa 2019“ smatram vrlo važnim događajem u Federaciji BiH i BiH, te osjećam posebnu čast  i zahvalnost organizatorima na pozivu. Čestitam im što su, unatoč svim ovim problemima s kojima se svi suočavamo u današnjem društvu napravili ovakvu manifestaciju da traje već devet godina. Nadam se da će ostati u snazi, volji i inspiraciji, imati suradnju sa svima onima koji pomažu ovu manifestaciju, kako bi je svaki idući put još bolje organizirali i sa još većim značajem za širu društvenu zajednicu.“, kazao je Predsjednik Federacije BiH.

Također, istaknuo je kako je oblast energetike jedan dobar temelj i prostor za investicije, te predstavlja mogućnost da se stvori pretpostavka i da se izgrade objekti koji su dobar temelj za ukupan razvitak gospodarstva u BiH.

„Energija je neuništiva, mijenja samo oblik. Želim da ovaj sajam djeluje na sličan način kao i tema kojom se bavi, da stalno mijenja oblik, da se usavršava, prilagođava potrebama zajednice i da svaki put  da još veći značaj. Nek i ovaj sajam, baš kao i energija, bude što korisniji svima koji su involvirani u ovu oblast,ali, naravno, i svim narodima i građanima koji žive u BiH.“, kazao je Predsjednik Federacije BiH

Za sudjelovanje na Međunarodnom sajmu, koji se održava od 11. do 13. lipnja u Centru Skenderija u Sarajevu, prijavljeno je oko 100 izlagača iz dvanaest zemalja, dok je za konferencijski program registrirano oko 200 sudionika.

Radi se o jedinstvenom projektu u regiji, koji kroz sajamsko – konferencijske sadržaje tretira oblasti bliske energetici, pratećoj industriji i zaštiti okoliša, te će registriranim sudionicima ponuditi nova istraživačka i proizvodna ostvarenja, trendove, dostignuća moderne energetike i različite oblike poslovne suradnje.