Održani komemoracija i ukop streljanih Hrvata Travnika 08. lipnja. 2019.

Predsjednik Federacije BIH Marinko Čavara nazočio je komemoraciji i ukopu posmrtnih ostataka Hrvata ubijenih tijekom 1993. godine, u naselju Bikoši, općina Travnik.

Uz upaljene svijeće ispred fotografija 16 ubijenih, na komemoraciji je prikazan i dokumentarni film o stradanju Hrvata u općini Travnik.

Predsjednik Odbora za ukop streljanih Hrvata u Bikošima Nikola Lovrinović kazao je da, unatoč vođenim procesima koji su obuhvatili i ratna događanja na području općine Travnik, nisu procesuirani direktni nalogodavci i izvršitelji zločina u mjestu Bikoši.

Lovrinović se zahvalio svima na pomoći, posebno obiteljima stradalih na razumijevanju, suradnji i pomoći.

„Poštovane obitelji streljanih Hrvata, ovdje smo svi skupa kako bi smo podjelili vašu i našu bol i da odamo dužnu počast stradalim na Bikošima 1993. godine“, kazao je Lovrinović.

„Ovdje se jasno i danas mora kazati, učinjeni zločin svi pokušavaju zataškati i minimizirati zato vaša i naša borba traje ovoliko dugo, ali varaju se, da ćemo odustati“, poručio je predsjednik Odbora za ukop strijeljanih Hrvata u Bikošima Nikola Lovrinović obraćajući se danas na komemorativnom dijelu održanom u Centru za kulturu u Travniku

Sveta misa služena je u amfiteatru ispred kapelice groblja Prahulje, nakon čega je uslijedio ukop žrtava. Svetu misu za sve žrtve u Bikošima predvodio je vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić koji je istaknuo kako se nikada ne smije zaboraviti žrtva ovih ljudi, kojih se uvijek moramo sjećati uz hrabrost i zahvalnost.

„Naša je dužnost da pamtimo njihova imena jer su nam predali barijak za koji su ginuli, da pamtimo njihove grobove. Ovi grobovi su zavjet naš, zato želimo unijeti hrabrosti i zahvalnosti. Hrabrosti da se suočimo sa današnjim životom a zahvalnosti jer od nas ne počinje život. Tamo gdje su oni stali, mi nastavljamo. Nastavljamo biti ono što jesmo, prepoznatljivi. Želim da ovaj pokop kojeg danas obavljamo u nama probudi taj ponos i zahvalnost ali i odanost. Ono za što su oni umrli, mi danas želimo živjeti. Zato u ovoj zemlji kojoj mi živimo treba duže vremana da ljudi imaju hrabrosti  istinu priznati, a bez istine nema pomirenja, istina mora na neki način biti početak pomirenja“, poručio je kardinal Puljić u svojoj propovijedi