Predsjednik FBiH nazočio svečanom otvaranju Ureda OSCE-a u Drvaru 29. travnja. 2015.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara danas je nazočio svečanom otvaranju terenskog ureda OSCE-a u Centru za sport i kulturu u Drvaru.

Nazočnima su se obratili:

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je u svom obraćanju istakao važnost zajedničkog djelovanja institucija vlasti i OSCE-a u interesu građana BiH.

Predsjedatelj OSCE-a i ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, koji je kazao da OSCE igra važnu ulogu u promoviranju poštivanja ljudskih prava, dijaloga i tolerancije.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, koji je istakao da je jedan od prioriteta OSCE-a sustav obrazovanja i zahvalio se na dobroj suradnji sa bh. institucijama.

Načelnik općine Drvar Stevica Lukač, koji smatra da otvaranje Ureda predstavlja nadu da će Drvar naći put razvoja ka napretku i prosperitetu, odnosno realizaciji razvojnih programa općine Drvar.

šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore, koji je istakao da Drvar ima budućnost i da je OSCE partner BiH u realizaciji zajedničkih ciljeva koji vode poboljšanju općeg stanja u državi.

Predsjednik FBiH pozdravio je nazočne i čestitao OSCE-u na otvaranju Ureda u Drvaru.

Danas kada obilježavamo otvaranje ureda OESS-a ovdje u Drvaru, na zemljopisnom rubu Federacije, brojem nazočnih i zbrojem mjerodavnosti pozicija zasigurno je Drvar središte sličnih događanja u BiH. Nažalost mnoga područja u Federaciji, pored bljeska jednog dana ostanu u mraku zaborava udaljenosti institucija i politika, prepušteni svojoj nemoći .Ustavna je obveza svih institucija i svakog dužnosnika rad na podjednakom razvitku svih područja Federacije. Kao što je i obveza na omogućavanju prava na povratak i raspolaganje svojom imovinom uz garanciju institucija za osobnu sigurnost i dostojanstvo što posebno dobiva na značaju zbog posljednjih nemilih događaja. Nažalost, u pravilu brojniji se osjećaju ugroženi od malobrojnijih i smatraju ih prirodnim neprijateljem što zajednički tešku situaciju čini još težom i konfliktnijom. Jedni su većina u mjesnoj zajednici, drugi u općini, pa su prvi većina u županiji , drugi ili treći u entitetu i tako bez kraja i svi misle kada onemoguće druge u ostvarivanju osnovnih prava da su pobjednici. Slično je na ukupnoj političkoj sceni, teško je graditi povjerenje za bilo kakve, a kamo li za krupne dogovore jer zasad nema spremnosti za veće iskorake, jer kada se dogovori načelo koje je opće prihvatljivo , onda nije prihvatljiv niti jedan modalitet provedbe istog.

Brojniji imaju obvezu prema malobrojnijim, poštivati njihova pojedinačna i kolektivna prava i biti velikodušni. Kako razumjeti da katolička crkva u Drvaru desetak godina ne može dobiti dozvolu da gradi zgradu crkve na svojoj zemlji. Opća pravila postoje samo ih treba prihvatiti da jednako vrijede za sve i tko se na njih poziva i sam ih je dužan primjenjivati. Svima nam treba biti jasno i čvrsto opredjeljenje, kao i u borbi za bolju državu, jednako dobru za svaki konstitutivni narod i pravednu za svakog stanovnika Federacije i pripadnika svakog konstitutivnog i drugog naroda. Nadam se da će novootvoreni ured OESS-a doprinijeti boljem stanju u Drvaru i okolici , te želim puni uspjeh na zadovoljstvo svih stanovnika Drvara i svih nas. , poručio je predsjednik FBiH Marinko Čavara.