Predsjednik Federacije BiH: „Želi se realizirati projekt u korist samo jednog naroda“ 27. svibnja. 2019.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara u intervjuu za Večernji list govori o problematici uspostave vlasti, kao i potrebi promjene Izbornog zakona na način da se provedu presude Ustavnog suda BiH koje govore o konstitutivnosti naroda. Potvrdio je kako se nedavno u okviru HNS-a razgovaralo o rješenjima u kontekstu odluka Ustavnog suda te je zauzet stav kako je onaj prijedlog koji je već upućen u parlamentarnu proceduru za HNS najprihvatljiviji.

- Što je zapravo uzrok situacije u kojoj do sada nije postojala mogućnost provedbe odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda?

Treba reći kako su bez provedbe odluke Ustavnog suda o ravnopravnosti naroda rezultati izbora suprotni, možemo reći, Ustavu. Dobili smo dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH. Normalno da u tim okolnostima provedba vlasti teče otežano iz razloga što oni koji su napravili ovakvo stanje, izborom dvaju članova Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda i nespremnošću provesti odluke Ustavnog suda, žele do kraja realizirati taj projekt i uspostaviti neko stanje koje odgovara samo jednom narodu u BiH.

- Stranke HNS- nastavljaju inzistirati na promjenama Izbornog zakona. Kakva su vaša očekivanja?

Zahvaljujući rezultatu koji je ostvario HDZ BiH i stranke HNS-a, imamo mehanizam da u Federaciji BiH možemo tražiti poštivanje Ustava BiH, a samim tim i poštivanje odluka Ustavnog suda BiH te da se provedu odluke kako bismo mogli na temelju toga uspostaviti vlast u Federaciji BiH. S druge strane, smatramo da Vijeće ministara BiH treba što prije uspostaviti, treba naglasiti kako su to obveze na europskom putu BiH, te potreba da država može funkcionirati za svakog stanovnika.

- Ipak, vidljivo je kako proces formiranja vlasti na razini BiH veoma sporo teče, a što će imati svoje posljedice u kontekstu europskih integracija. Postoji li mogućnost za napredak u tom kontekstu?

Ovih dana svjedočimo izjavama pojedinih ministara kako netko želi uspostaviti neku vlast na temelju rezultata izbora, to je jedan paradoks, ali kada netko svaki dan mora držati konferencije za medije, može i takve stvari govoriti. Jasno je da u ovom trenutku, imajući u vidu stavove svih političkih aktera u BiH, da ćemo svjedočiti još nekom čekanju u ovom postojećem stanju uspostave državne i federalne vlasti. Isto tako, naša je dužnost u tom razdoblju osigurati što normalnije funkcioniranje institucija ove države kako bi se što više zaštitila pravna sigurnost svakog stanovnika i jedan državni sustav, koji, bez obzira koliko mi bili zadovoljni ili nezadovoljni, treba svakom stanovniku ove zemlje.

- Članice HNS-a ponovno su razmatrale pitanje Izbornog zakona. Koje su osnovne odrednice novog prijedloga i postoji li sugovornik s druge strane?

Nedavno smo imali zasjedanje u proširenom sazivu Predsjedništva HNS-a, ponovila su se određena razmišljanja glede mogućih rješenja u kontekstu odluka Ustavnog suda. Zaključeno je kako je onaj prijedlog koji je već upućen u parlamentarnu proceduru za HNS najprihvatljiviji. Isto tako, spremni smo razgovarati o svakom rješenju koje provodi odluku Ustavnog suda BiH o ravnopravnosti konstitutivnih naroda. Da je s druge strane bilo imalo dobre volje i spremnosti na poštivanje Ustava BiH, mi bismo sada mogli imati normalno stanje, mogli smo imati regularne izbore i mnogo bolju situaciju.