Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara na obilježavanju Dana Nadbiskupskog sjemeništa i KŠC „Petar Barbarić“ Travnik 09. svibnja. 2019.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara nazočio je obilježavanju Dana Nadbiskupskog sjemeništa i Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ Travnik.

Svečanost je započela susretom biskupa, provincijala, generalnih vikara i dekana, a zatim je slavljena Sveta misa u sjemenišnoj crkvi „Alojzija Gonzage“ koju je predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski uzoriti Vinko kardinal Puljić, uz koncelebraciju biskupa i svećenika.

Na početku misnog slavlja, ravnatelj KŠC-a i rektor Sjemeništa preč. Željko Marić istaknuo je kako nam je danas živo sjećanje na povijest nastanka Nadbiskupskog sjemeništa i KŠC-a  „Petar Barbarić“, te uputio pozdrave i riječi zahvale biskupima, svećenicima, političkim dužnosnicima i svim vjernicima koji su svojom nazočnošću uveličali današnji dan.

U prigodnoj propovijedi, istaknuto je kako je uloga svećenika u ovom vremenu i okruženju postala teža i značajnija nego ikad u povijesti i važnost neprestanog usavršavanja i jačanja međusobnih, bratskih odnosa među svećenicima, kako bi bili „jedno srce i jedna duša“.

Godine 1998. odlučeno je da se obnovi nadbiskupsko sjemenište u Travniku, kojemu je priključen i novoosnovani Katolički školski centar »Petar Barbarić». Nakon velikih problema i borbe za povrat zgrade, od 1999. godine travničko je sjemenište ponovno otvoreno na mjestu na kojem ga je i utemeljio prvi vrhbosanski nadbiskup dr. Josip Stadler. Katolički školski centar ima ime po najznačajnijem učeniku Velike travničke gimnazije Petru Barbariću, koji se ovdje školovao i umro dana 15. travnja 1897. godine. Taj datum slavi se kao Dan KŠC-a.