Svečano otvorena šesta lamela u Hrvatskoj bolnici "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj 24. travnja. 2019.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara nazočio je svečanom otvaranju šeste lamele u Hrvatskoj bolnici "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj.

„Želim zahvaliti predsjedniku Čoviću, Vladi RH preko državnog tajnka Zvonke Milasa i dr. Valjanu, jer ovo je prevelik i prevažan dan za središnju Bosnu, dan koji predstavlja završetak jednog procesa, zaokruženje prave bolničke usluge. Ovaj događaj stvara pozitivnu perspektivu u moru negativnih informacija u vremenu u kojem živimo. Iz ovog trebamo crpiti snagu u narednom razdoblju, i vjerujem da će svi oni koji budu koristili ove usluge biti presretni i prezahvalni svima onima koji su pridonijeli da do ovoga dođe.“, kazao je Predsjednik Federacije BiH u izjavi za medije.

Šestu lamelu svečano su otvorili zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentalne skupštine BiH dr. Dragan Čović, državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas i ravnatelj Hrvatske bolnice "Dr. fra Mato Nikolić" dr. Velimir Valjan.

Obraćajući se na svečanom otvaranju, dr. Čović je kazao kako je ovo veliki dan za središnju Bosnu, Hrvate središnje Bosne ali i sve žitelje ovoga kraja. „Ovo je simbol Hrvata, ne samo središnje Bosne, nego svih Hrvata diljem svijeta“, naglasio je.

„Siguran sam da ćemo mi trebati mnogo više zajedničkog razmišljanja i mnogo više zajedništva u promišljanju i izbjegavanju razlika koje smo kroz povijest imali da bi ova bolnica sutra uistinu bila prava bolnica. Zbog toga dr. Valjanu treba jedna velika pomoć svih nas, jer ovdje moraju raditi najbolji liječnici. Da bi ovdje radili treba osigurati uposlenicima uvjete da dr. Valjan nema problema s odlaskom mladih ljudi. Ovo je strateški interes hrvatskog naroda na najvišoj razini u BiH, odnosno Republike Hrvatske kad je u pitanju odnos prema BiH. Ja sam duboko uvjeren da je danas mnogo lakše nego što je bilo prije. Bilo je godina iskušenja i koliko god ćemo ih mi imati ispred sebe, samo mi moramo biti i ostati dostojni posla kojeg radimo“, kazao je dr. Čović.

Hrvatska bolnica je uspješno okončala projekt dogradnje bolnice s novom, šestom lamelom. S novim prostorima u šestoj lameli se proširuju smještajni kapaciteti, omogućava uvođenje novih usluga i osiguravaju bolji uvjeti za boravak, liječenje i rad u bolnici.

Nakon svečanosti otvaranja šeste lamele, upriličena je i promocija monografije Hrvatske bolnice "Dr. fra Mato Nikolić", u kongresnoj dvorani Franšiznog centra u Vitezu.