Predsjednik FBiH posjetio Župu sv. Josip u Drvaru 29. travnja. 2015.

Dana 29. travnja 2015. godine, predsjednik FBiH Marinko Čavara posjetio je Župu sv. Josip u Drvaru i sastao se sa župnikom don Davorom Klečinom.

Sastanku su nazočili: zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić, predsjednik Vlade HBŽ Branko Ivković, predsjednik OO HDZ-a BiH Drvar Slavko Budimir, predsjednik OO HDZ 1990 Drvar Srećko Marković, predsjednik OO HDZ BiH Bosansko Grahovo Krešimir Sarić i predstavnici školskih i javnih ustanova.

Razgovarali su o položaju Hrvata u općini Drvar, koji se nalaze u specifičnom položaju. Župnik Klečina upoznao je predsjednika FBiH sa nemogućnošću izgradnje Katoličke crkve u Drvaru.

Katoličko stanovništvo Drvara nema prikladno mjesto za bogoslužje i zahtijevamo od općine Drvar da riješi ovo pitanje koje je aktualno već 20 godina. Mjesto gdje drvarski katolici obavljaju bogoslužje od 1995. godine je zapravo nekadašnji Društveni dom Partizan. Uputili smo oko 20 dopisa od 1995. godine u kojem smo zahtijevali zemljište i dokumente, odnosno dozvolu za izgradnju crkve. Općina je u posljednjih 20 godina ponudila dvije lokacije za izgradnju crkve za koje se ispostavilo da su privatno vlasništvo., istakao je župnik Klečina.

Predstavnici školskih ustanova istakli su da je školske godine 2003./ 2004. godine uvedena nacionalna skupina predmeta za povratnike Srbe i da ih iznenađuju tvrdnje da povratnici Srbi danas u 2015. godini ne ostvaruju svoja prava u Drvaru.

Predsjednik FBiH izrazio je spremnost za pomoć u rješavanju problema Hrvata u općini Drvar, te poručio da svi konstitutivni narodi i svi stanovnici FBiH moraju biti jednaki pred zakonom.