Predsjednik Federacije BiH: "Iz Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH žele izbaciti Hrvate; tajnike i pomoćnike ministara" 12. travnja. 2019.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara posjetio je štand Hrvatskog Medijskog Servisa na Sajmu gospodarstva u Mostaru i tom prigodom je za HMS komentirao razloge nedolaska hrvatskih ministara na sjednicu Vlade Federacije BiH kao i složene pregovore oko formiranja vlasti na razini BiH.

Komentirajući razloge nedolaska hrvatskih ministara na sjednicu Vlade FBiH, Predsjednik Federacije BiH kazao je da predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić mimo poslovnika o radu te međusobnih dogovora želi nametnuti teme koje su od bošnjačkog interesa, dok hrvatski ministri svojim nedolaskom pokušavaju iznuditi dogovor kako bi se sjednice mogle funkcionalno održavati.

“Nakon izbora koji su održani u listopadu, još uvijek nemamo formirano ni Vijeće ministara BiH niti Vladu Federacije BIH. Ta situacija zasigurno nije dobra. U ovom slučaju se pokušava od strane predsjednika Vlade FBiH Fadila Novalića iskoristiti situacija da mimo svih poslovnika o radu i međusobnih dogovora nametnu teme koje su samo u interesu SDA ili eventualno bošnjačkog naroda. To su u puno slučajeva interesi određenih interesnih skupina i mislim da to nije dobar način na koji treba raditi na razini FBiH”, kazao je Predsjednik Federacije BiH te dodao:

-Isto tako, kako smo upoznati preko naših dužnosnika, ali i iz medija, iz Vijeća ministara se pokušavaju izbaciti Hrvati s pozicija  pomoćnika i tajnika ministarstava. To se događa i na razini FBiH pa naši ministri u Vladi FBiH svojim nedolaskom pokušavaju iznuditi dogovor oko samih sazivanja sjednica da bi se te sjednice mogle funkcionalno održavati. Za funkcioniranje parlamentarne većine, također, je potreban dogovor svih onih koji su se dogovorili oko te većine za mandatno razdoblje nakon izbora 2014. godine, a u nedostatku dogovora za formiranje vlasti prema rezultatima izbora 2014. godine.

Predsjednik Federacije BiH napominje da je nužno povratiti izgubljeno povjerenje među narodima o čemu je bilo riječi i na sastanku izaslanstava HDZ-a BiH s izaslanstvom SDA u srijedu u Mostaru.

“Kada smo prekjučer razgovarali s predstavnicima SDA oko partnerstva za buduće formiranje vlasti na svim razinama govorili smo kako trebamo razumjeti jedni druge da ne bi dolazilo do manjka komunikacije i razgovora. Netko je to nazvao komunikacijskim šumom, netko nekim drugim imenom, ali je to nedostatak komunikacije u razjašnjavanju poteza koje druga strana doživljava kao neki neprijateljski čin”, istaknuo je Predsjednik Federacije BiH.

Predsjednik Federacije BiH napominje da se razgovaralo i o nedolasku bošnjačkih dužnosnika iz SDA na Sajam gospodarstva u Mostaru.

„Netko je zamjerio što netko drugi nekada nije bio na nekom drugom događaju kod Bošnjaka. Mišljenja sam da preko tih stvari treba prelaziti te da treba vraćati povjerenje među narodima jer bez toga nema ni dogovora u budućnosti. Bez toga nema napretka BiH i FBiH u rješavanju ključnih problema funkcioniranja gospodarstva i svih drugih sustava koji su neophodni da bi se u ovoj državi svaki njen stanovnik osjećao ugodno te da ne traži svoju egzistenciju bilo gdje drugo po svijetu”, kazao je Predsjednik Federacije BiH.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara istaknuo je da se s izaslanstvom SDA razgovaralo o tome kako riješiti „sitne probleme“,ali i one najvažnije probleme gledano iz kuta Hrvata.

„To je svakako pitanje izmjene Izbornog zakona BiH i legitimnog predstavljanja odnosno provođenja odluke Ustavnog suda BiH da bi uspostavili normalne odnose između konstitutivnih naroda kako bi svaki konstitutivni narod mogao birati svoje legitimne političke predstavnike”, pojašnjava Predsjednik Federacije BiH.

Predsjednik Federacije BiH smatra da SDA inzistiranjem na provedbi presuda suda u Strasbourgu želi zakomplicirati procese.

-Stalno se ponavlja namjera da se želi zakomplicirati odnose i kada se govori o provedbi presude Ustavnog suda BiH neminovno se govori i o svim presudama međunarodnih sudova. Cilj je prvenstveno dodatno usložiti proces izmjena Izbornog zakona jer da bi se provele presude sudova iz Strasbourga treba promijeniti Ustav i BiH i FBiH, po pitanju izbora članova Predsjedništva  BiH.- kazao je Predsjednik Federacije BiH.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara u razgovoru za HMS još se jednom osvrnuo na ulazak DF-a u koaliciju sa SDA napomenuvši da su tri strane u pregovorima; HDZ, SNSD i SDA te da će tako i ostati.

„Postoje tri partnera za formiranje vlasti sukladno ranijim dogovorima. To je predstavnik srpskog naroda – SNSD, predstavnik hrvatskog naroda – HDZ BiH sa strankama HNS-a, te SDA s partnerima iz bošnjačkog paketa. Koga će uzeti bilo koja od ove tri stranke za svoga partnera to je stvar te stranke, ali zasigurno će razgovarati i pregovarati predstavnici ove tri stranke koje su nositelji povjerenja i odgovornosti kod tri konstitutivna naroda u BiH“, kazao je Predsjednik Federacije BiH, te dodao:

-Nema potrebe, niti će biti razgovora s partnerima SDA iz bošnjačkog bloka. Mi ćemo tražiti da se moraju prvenstveno provesti odluke Ustavnog suda BiH, naravno i svih drugih sudova. Za nas je prioritet legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u BiH te smatramo da je to temelj rješenja odnosa unutar konstitutivnih naroda i temelj za stabilizaciju političkih prilika u BiH, istaknuo je Predsjednik Federacije BiH.

Predsjednik Federacije BiH je za HMS komentirao i ponudu potpredsjednika SDA Adila Osmanovića upućenu Staši Košarcu iz SNSD-a da se poveća broj ministarstava u Vijeću ministara. Prema Osmanovićevim tvrdnjama radi se o ponudi za formiranjem Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva europskih integracija na razini BiH. Predsjednik Federacije BiH je mišljenja da, sudeći prema izjavama nakon sastanka, između SDA i SNSD-a nije bilo nikakvih konkretnih dogovora.

„Normalno da u ovoj fazi ‘iznošenja stranačkih želja’ nije ni moglo biti dogovora. Jučer smo s predstavnicima SDA usuglasili kako bi trebalo napraviti zajednički razgovor između tri strane; i HDZ, i SDA i SNSD u djelomično proširenom sastavu u odnosu na predsjednike stranaka koji su ranije vodili razgovore. Na zajedničkom sastanku treba ustvrditi na koji način možemo definirati određenu raspodjelu resora“, kazao je Predsjednik Federacije BiH, te dodao:

-Bez takvog je sastanka iluzorno govoriti o nekom dogovoru jer se tri strane trebaju dogovoriti, a sve ostalo u ovoj fazi mislim da je samo iznošenje želja. Na jučerašnjem sastanku sa SDA mi smo rekli što je nama prioritet, a SDA je rekla što je njihov prioritet. U jednom dijelu se preklapaju naši interesi, ali sam mišljenja da bi to trebao biti najmanji problem. Temeljno i najvažnije je dogovoriti programska načela te ono što ćemo raditi zajedno u mandatnom razdoblju. Tko će snositi odgovornost u pojedinom resoru mislim da je manje važan, kazao je Predsjednik Federacije BiH.