Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara na obilježavanju 27. obljetnice HVO-a i 14. obljetnice 1. pješačke pukovnije OS BiH i 05. travnja. 2019.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara  nazočio je središnjoj svečanosti obilježavanja 27. obljetnice osnutka Hrvatskog vijeća obrane i 14. obljetnice osnutka 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH, koja je upriličena danas u vojarni „Mato Lučić Maturica“ u Kiseljaku.

Nazočnima na središnjoj svečanosti prigodnim riječima se obradio zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović, istaknuvši kako s ponosom svake godine čestitamo ove obljetnice kako bismo svima dali do znanja da BiH kroz Hrvate kao jednakopravan narod na svakom dijelu ima svoju euroatlantsku budućnost.

„Tamo gdje nije bilo  HZ HB, HVO-a i kasnije HR HB, hrvatski narod nije opstao kao kolektivitet. Stoga nam je na ponos svima a posebno ratnim zapovjednicima, što su sačuvali što se sačuvati moglo u tim nemogućim ratnim uvjetima, braneći našu domovinu, naš narod i davši doprinos u ostvarenju samostalnosti Republike Hrvatske. To je zavjet svima nama danas da ponosno i hrabro idemo kroz izazove današnjice, da zaštitimo dignitet svakog branitelja, te da dokažemo da koliko god malobrojni bili, da smo velik, hrvatski narod.“, kazao je dr. Čović.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš istaknula je da našu domovinu koju dijelimo sa druga dva naroda moramo urediti kako bi mladi ovdje vidjeli svoju budućnost i imali zajamčen mir i sigurnost. Podsjetila je i na sve napore Ministarstva obrane BIH te Oružanih snaga BiH glede reforme Oružanih snaga,  a koje su prepoznali i NATO partneri.

U ime zapovjedništva 2. pješačke (gardijske) pukovnije nazočnima se obratio zapovjednik pukovnik Martin Pažin, koji je kazao da je stvaranje HVO-a bila zaštitna reakcija, a ne korak prema izazivanju raspada.

„Raspadom tadašnjeg sustava, službeno, 8. travnja 1992. godine utemeljeno je Hrvatsko vijeće obrane. Cilj je bio stvoriti uvjete za opstanak i izgradnju institucija koje će jamčiti prosperitet hrvatskog ali i svih drugih naroda unutar BiH“, kazao je zapovjednik pukovnik Martin Pažin.