Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara na međunarodnom znanstveno – stručnom skupu „Europski ustav za BiH“ 14. ožujka. 2019.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara sudjeluje u radu međunarodnog znanstveno – stručnog skupa „Europski ustav za BiH“, koji se održava danas i sutra u Neumu.

Skup organizira Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH, Rektorski zbor Republike Hrvatske i Sveučilište u Mostaru, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora.

Uvodno predavanje održao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji je kazao da je Republika Hrvatska veliki prijatelj Bosne i Hercegovine.

„Službeni Zagreb podržava europski put Bosne i Hercegovine i podnošenje zahtjeva za članstvo u EU. Drago mi je što vlasti u BiH rade na tome kako kvalitetno odgovoriti na prilično složen Upitnik Europske komisije. Mi smo od prvog dana kazali da nam je BiH važna i da želimo da bude prioritet naše politike. Hrvatska ulaganja u Bosnu i Hercegovinu dostižu milijardu i 300 milijuna eura i Hrvatska je drugi najveći ulagač u BiH.“, kazao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović poručio je kako će skup u Neumu ponuditi neka nova rješenja za BiH kako bi se ubrzao njezin europski put.

„Ovom trećom konferencijom koju organiziramo u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru zaokružit ćemo misao koju smo ponudili našim prijateljima u BiH u pokušaju traženja boljih rješenja za modernu, europsku BiH koja ima jasno definiran put koji je zamagljen nesporazumima i međusobnim uvjeravanjima da je BiH samo njihova.  Četiri članice bivše države danas su članice NATO saveza ili su na putu da to postanu, četiri članice bivše države su punopravne članice EU ili su na putu otvaranja i zatvaranja poglavlja u pristupnim pregovorima. Ostala je BiH, kako bi mi kazali, kao preslika bivše države u malom, s jednakim iskušenjima i traženjima puta kako je očuvati. Ako to stoji samo na plećima najmalobrojnijeg naroda – hrvatskog naroda, i ako drugi ne žele čuti to što mi govorimo o europskoj budućnost, teško ćemo uspjeti.“, kazao je dr. Čović.

Međunarodni znanstveno – stručni skup „Europski ustav za BiH“ je interdisciplinarni i podijeljen je u tri panela: opći, politološki i ustavno – pravni. U fokusu skupa bit će pitanje ustavnih izmjena te usklađivanje Ustava BiH s međunarodnim i domaćim vrijednostima i standardima kako bi se osigurao daljnji nastavak bosanskoherecgovačkog puta prema euroatlantskim integracijama. Doneseni zaključci poslužit će kao podloga za politički dijalog predstavnika tri konstitutivna naroda.