Predsjednik FBiH posjetio novinsku agenciju ONASA 28. travnja. 2015.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara danas je posjetio novinsku agenciju ONASA i tom prigodom dao intervju o stanju u Vladi FBiH, razvitku gospodarstva i provođenju socijalno ekonomskih reformi:
1. Odlazeću Vladu FBiH u jednom od prethodnih intervjua okarakterizirali ste kao interesnu grupu. Imate li namjeru reagirati ako takav slučaj bude i u novoj Vladi FBiH?

Prvenstveno se nadam da neće biti takav slučaj u novoj Vladi FBiH, mada početne naznake govore da postoje određeni interesi da se samovoljno upravlja određenim resorima. Međutim, jasno je da je ova vlast uspostavljena sukladno Ustavu i zakonu, u odnosu na prethodnu. Naravno, moja ustavna ovlast je da štitim ustavni i pravni poredak.

2. Ministrica financija FBiH Jelka Milićević izjavila je da je prethodna Vlada ostavila 130 milijuna KM obveza koje nisu navedene u Proračunu FBiH. Kada možemo očekivati rebalans Proračuna?

Nadam se da ministrica Milićević neće naći nove iznose koji nisu evidentirani u Proračunu FBiH. Nova Vlada se obvezala da će napraviti rebalans, jer trenutni Proračun je uglavnom kreirala prethodna Vlada. Uvjeren sam da će, sukladno razgovorima sa MMF-om i nakon analiziranja ukupnog financijskog stanja u FBiH, moći ponuditi rebalans Proračuna Parlamentu FBiH.

3. Očekujete li da će lideri BiH iskoristiti aktiviranje SSP i dovesti BiH u status kandidata za EU?

Očekujem i vjerujem da će to iskoristiti, jer to je velika prilika za objedinjavanje djelovanja svih političkih subjekata u BiH. To nam je velika šansa, jer nam je postojeće stanje teško i ukoliko ne iskoristimo otvorena vrata EU i ne provedemo socijalno ekonomske reforme, bojim se da ćemo izgubiti vrijeme koje ćemo kasnije teško nadoknaditi.

4. Nakon Deklaracije HNS-a o reorganizaciji u BiH, burne reakcije stizale su iz Banje Luke uz poruku da se u cjelovitost Republike Srpske neće moći dirati. Može li se pitanje Hrvata riješiti samo reorganizacijom i izmjenom Ustava u FBiH?

Ne može, jer su potrebne izmjene Ustava BiH i jer nije riješen način izbora legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, što je bio slučaj, podsjećam, u prethodna dva mandata u Predsjedništvu BiH, u kojima je bio izabran nelegitimni predstavnik hrvatskog naroda. Vjerujem da dogovorom konstitutivnih naroda možemo konstruirati bolju budućnost BiH.

5. Ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić kazala je da u novom pristupu EU prema BiH nema prostora za teritorijalnu reorganizaciju BiH zasnovanoj na četiri federalne jedinice. Kako komentirate tu izjavu?

Kao što ste rekli, to je mišljenje gđe Pusić, i njeno pravo na to mišljenje. Moje mišljenje je da je moguće napraviti novi efikasniji teritorijalni ustroj BiH i FBiH koji će uvažavati i ekonomska i teritorijalna načela. Isto tako, danas imamo previše administracije i previše organizacije, ako uzmemo u obzir deset županija, jednu federalnu vlast i Distrikt Brčko. To jasno pokazuje da su troškovi administracije veliki , da je složeni sustav loše riješen i da trebamo raditi na reorganizaciji postojećeg stanja.

6. Uputili ste poziv gospodarstvenicima u Federaciji da Vam dostave opis poteškoća s kojima se susreću u Federaciji, a koje nisu logične i zakonski propisane. Da li Vam se do sada neko odazvao i šta planirate učiniti po tom pitanju?

Dobili smo desetke pisama gospodarstvenika koji se odnose na razne probleme sa kojima se susreću u svom poslovanju. Neke primjedbe su, po našoj procjeni, neutemeljene, ali većina ih je opravdana i ukazuje na neusklađenost zakonskih rješenja međusobno, na loše zakonske akte koji su često u suprotnosti sa zakonima, te na nelogičnu primjenu tih zakona. Dobili smo povratnu informaciju, te ćemo određena pitanja usmjeravati ka resornim ministrima i nadležnim isntitucijama. Na taj način ćemo pokušati , uz male troškove, riješiti velike probleme i stvoriti bolje uvjete poslovanja.

7.Kako ocjenjujete položaj Hrvata u Republici Srpskoj i šta planirate raditi tijekom mandata da se njihov položaj promijeni?

Mogu ocijeniti da nije zadovoljavajući, da se može još puno toga učiniti na poboljšanju pozicije Hrvata. Nažalost, prošlo je puno vremena, a da se nije omogućilo i ozbiljno pristupilo sa državne razine i razine RS-a pomoći i povratku Hrvata u RS. U ovom periodu potrebno je pomoći onima koji su se vratili i onima koji se žele vratiti da dobiju potporu za opstanak u RS.

8. Koji će biti prioriteti tijekom Vašeg mandata?

Kao prvi prioritet ističem izvršavanje ustavnih i zakonskih ovlasti, zatim rad na provođenju socijalno ekonomskih reformi, čime će se omogućiti razvitak gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta. Ukoliko se ne posvetimo tom pitanju, bit ćemo u puno težoj situaciji, i nećemo moći zadovoljiti osnovne potrebe građana Federacije BiH. Stabilizacijom pravno sigurnosnog sustava, stvaranjem povoljnjijeg ambijenta za gospodarstvenike, stvorit ćemo uvjete za bolji život u Federaciji BiH.

9. Kako ocjenjujete dosadašnji odnos sa dopredsjednicima Federacije Bosne i Hercegovine?

Mislim da imamo korektan odnos, sukladno ustavnim ovlastima. S druge strane, jasno je da pripadamo različitim političkim opcijama i strankama, tako da je bilo nekih različitih razmišljanja, ali uvjeren sam da ćemo vremenom sve bolje surađivati.

10. Može li nova vladajuća većina riješiti problem Grada Mostara, koji više nije slučaj nego grad na izumiranju?

Mislim da za rješavanje pitanja grada Mostara postoje jednostavna rješenja, međutim, svi trebaju prihvatiti da ono što traže za sebe, daju i drugima. Kad se to dogodi u BiH, mnogo rješenja će biti jednostavnija i brža.

Direktorica agencije Elvira Begović upoznala je predsjednika FBiH sa nastankom i radom novinske agencije Onasa. Nezavisna novinska agencija ONASA je osnovana u travnju 1994.godine u Sarajevu s ciljem da ponudi objektivne, istinite i pravovremene informacije i novosti domaćoj i stranoj javnosti, a koje se odnose na relevantne događaje u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu.Agencija ONASA je vodeća novinska agencija u Bosni i Hercegovini i regiji sa sjedištem u Sarajevu i sa dva stalna dopisništva u Banja Luci i Mostaru. široka dopisnička mreža na teritoriji BiH i u glavnim gradovima zemalja u regiji omogućava neprekidan dotok istinitih i objektivnih informacija., istakla je direktorica Begović.