Predsjednik FBiH Marinko Čavara na 25. obljetnici humanitarnog konvoja "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu" 20. prosinca. 2018.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara nazočio je svečanom obilježavanju 25. obljetnice od dolaska humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” kojim su Hrvati u opkoljenoj Lašvanskoj dolini spašeni u prosincu 1993. godine.

Obilježavanje obljetnice “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”, čiji je organizator udruga „Čuvarica tradicije“, započelo je predstavljanjem knjige prof. dr. Ive Lučića “Od vila ilirskih do Bijelog puta stranputicama bosanske i hercegovačke povijesti”, u dvorani Hrvatske bolnice "Dr. fra Mato Nikolić".

Nakon predstavljanja knjige, održano je predavanje dr. Ante Nazora o Hrvatskom memorijalno - dokumentacijskom centru.

U sklopu obilježavanja obljetnice, služena je i sveta misa zadušnica za ubijenog vozača kamiona Antu Vlajića i sve žrtve Domovinskog rata u župnoj crkvi Duha Svetoga u Novoj Biloj u kojoj je tijekom opsade Središnje Bosne bila smještena improvizirana ratna bolnica. Svetu misu prevodio je fra Drago Pranješ, gvardijan gučogorskog samostana.

Nakon svete mise otkrivena je i spomen - bista ubijenom vozaču Anti Vlajiću, a spomen - bistu u dvorištu crkve, otkrili su članovi njegove obitelji.

Ilija Nakić, general HVO-a i ratni zapovjednik obrane Travnika, na večeri zahvale u Novoj Biloj dodijelio je zahvalnicu Predsjedniku Federacije BiH za doprinos radu udruge "Čuvarica tradicije" i organiziranju ove značajne obljetnice.