Predsjednik Federacije BiH: "nećemo raditi ništa izvan sustava BiH" 30. studenog. 2018.

“Ne mislimo ništa raditi izvan sustava Bosne i Hercegovine. Samo tražimo da se Ustav BiH poštuje, da se poštuju odluke suda po pitanju Izbornog zakona”, kazao je Predsjednik Federacije BiH sinoć u intervjuu “Jedan”  na BHT1.

Također, kazao je kako HDZ BiH nije prihvatio činjenicu što Izborni zakon nije usklađen s Ustavom Bosne i Hercegovine, ali su ipak sudjelovati u izbornom procesu, jer su smatrali da je za hrvatski narod veća šteta da nema svoje predstavnike u vlasti, a to su zakonodavna tijela u koja su izabrani, nego da budu izvan.

“Smatramo da ne treba Izborno povjerenstvo donositi odluku o provedbi izbornih rezultata. Međutim, ukoliko je donese, ipak ćemo morati na neki način prihvatiti i tu odluku, jer moramo kroz sustav graditi rješenja. Što se s njima ne slažemo, što se ne slažemo sada sa postojećim Ustavom, to je druga stvar, ne znači da ne želimo da primjenjujemo Ustav”, istaknuo je Predsjednik Federacije BiH.

“Nakon što je Ustavni sud BiH donio odluku da su neke odredbe Izbornog zakona neusklađene s Ustavom BiH i naložio Parlamentarnoj skupštini BiH da uradi izmjene i dopune zakona, bošnjačke stranke su to spriječile.To parlament iz raznih razloga nije prihvatio, odnosno nisu prihvatile stranke bošnjačke većine u Sarajevu, jer je ostala ta želja i potreba, a pokazalo se i plan, da se Hrvatima oduzme pravo da biramo svoje predstavnike, kao što je sad plan da se oduzme pravo da biramo svoje legitimne predstavnike u Dom naroda”, kazao je Predsjednik Federacije BiH.

U intervjuu “Jedan”, Predsjednik Federacije BiH, između ostalog, objašnjava zbog čega HDZ BiH insistira da izborni rezultati budu provedeni po popisu iz 2013. godine, govori o ponudi strateškog partnerstva Stranki demokratske akcije, reguliranju igara na sreću i drugim aktualnim temama.

VIDEO: http://www.bhrt.ba/bht1-emisije/jedan-intervju-bht1/jedan-marinko-cavara-29-11-2018/