Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara na Molitvenom pohodu na kraljevski grad Bobovac 20. listopada. 2018.
Osamnaesti Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i Petnaesto hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih i redarstvenih snaga BiH upriličeno je danas na Bobovcu.
 
U Molitvenom pohodu na kraljevski grad Bobovac, koji se nalazi na području župe Kraljeva Sutjeska, sudjelovao je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.
 
"Presretan sam da sam danas ponovno ovdje na oltaru Domovine, da smo u ovako prelijepom ambijentu i uz veliku nazočnost pripadnika Oružanih snaga i policije i svih nadbiskupa i biskupa molili za našu Domovinu, onakvu kakvu bi svi željeli da bude - zemlja za sretne narode i zaposlene stanovnike ove države i vjerujem da će i ovo biti poticaj svima onima koji žele BiH da bude ugodna domovina za sve.", istaknuo je Predsjednik Federacije BiH u izjavi za medije.
 
Molitveni pohod započeo je okupljanjem kod rijeke Bukovice podno Bobovca, odakle se u molitvenoj procesiji krenulo prema Bobovcu.
 
Koncelebrirano misno slavlje predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s vojnim ordinarijem u BiH mons. Tomom Vukšićem koji je uputio prigodnu propovijed.
 
"Kao vjernici, željni slušati Isusovu riječ i željni susreta s njim pod misnim prilikama kruha i vina, slično smo se i mi jutros uspinjali na ovu zaravan, koja je skoro iste nadmorske visine kao Jeruzalem. Došli smo ovdje, da se sjećamo i da molimo. Stoga s ponosom podsjećamo, da su nekadašnji zakoniti vladari ove zemlje nosili ime Stjepan i Katarina. I svakomu razboritom dosta! Jer ta imena već sama po sebi nose bremenitu poruku, koju uopće nije potrebito tumačiti", istaknuo je biskup te dodao: "Činimo to rado i sa zahvalnošću, ponizno i u molitvi, otvoreni i s poštovanjem prema svakom drugom i drukčijem imenu, ali i odlučni u uvjerenju, da nam nitko ne bi smio ni pokušati, a kamoli stvarno nametati zaborav kao pravilo. Jer sjećanje je naša obveza prema istini i dug prema precima i vlastitoj prošlosti. A naše vršenje toga je dio neotuđive slobode."