Predsjednik FBiH: "Teško ćemo izaći iz ove situacije normalno" 15. listopada. 2018.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara dao je intervju za dnevne novine „Oslobođenje“.

Gospodine Čavara, da li su HDZ BiH i stranke okupljene oko HDZ-a BiH zadovoljni ukupnim izbornim rezultatom koji su ostvarili na proteklim Općim izborima u BiH?
- Potporom hrvatskog biračkog tijela možemo biti više nego zadovoljni, dano nam je preko 80 posto potpore Hrvata koji su izašli na izbore u Bosni i Hercegovini i to jasno pokazuje i ocjenjuje naš rad u proteklom razdoblju, ali isto tako obvezuje za naredno razdoblje, da moramo povlačiti odlučne poteze u zaštiti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.
 

Šta mislite i kao još aktualni Predsjednik Federacije BiH i kao visoki dužnosnik HDZ-a BiH o formiranju vlasti nakon izbora, kako će to izgledati?
- Imamo dva problema. To je problem sa Željkom Komšićem, koji je organizirala bošnjačka politička elita: čisto oduzimanje prava hrvatskom narodu da bira svog legitimnog predstavnika u tročlano Predsjedništvo BiH čime su srušeni i Daytonski i Washingtonski sporazumi. Samim tim ako su srušeni sporazumi koji su utemeljili ovu državu upitno je, znači, na koji način ovo treba dalje funkcionirati. Drugi problem je neprovođenje Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine oko načina izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Sad taj način ne postoji. I stalno smo govorili, od samog donošenja Odluke 2016. godine do raspisivanja izbora, da se to mora što prije riješiti kako ne bismo došli u određene probleme funkcioniranja i Federacije BiH. S druge strane nije bilo spremnosti, s druge strane se, očito, nije razmišljalo o tome već se samo razmišljalo o tome kako oduzeti pravo Hrvatima da biraju svog predstavnika i onda smo došli, evo u ovu situaciju. Bojim se da ćemo teško izaći iz nje na neki normalan način.
 

Plašite se da će proteći mnogo vremena da bi se vlast formirala?
- Upravo tako. Ukoliko ne postoji način izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, a znamo da bez Doma naroda Parlament Federacije BiH nema izbora predsjednika i dopredsjednika, a samim tim nema izbora Vlade Federacije BiH to jasno govori u kakvoj smo situaciji.
 

Šta znače prosvjedi protiv izbora Komšića u Mostaru, kao i to da nemamo rješenje za izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH, obzirom da HDZ BiH nije dao da se ide u izmjene Izbornog zakona BiH nakon raspisivanja izbora?
- Vidite, ne možete početi bilo kakvo sportsko natjecanje ukoliko se ne znaju pravila unaprijed. Ne možete u tijeku igre mijenjati pravila, to ne postoji nigdje u svijetu. Pogotovo nije preporučljivo da se to radi u izbornoj godini, a nikako nije dopustivo nakon raspisivanja izbora. U suštini to je sve bila nespremnost da se bilo što promijeni, nego se samo željelo zabavljati javnost. S te strane ono što se dogodilo u organizaciji bošnjačke političke elite s izborom Željka Komšića kao drugog bošnjačkog predstavnika u Predsjedništvo je potpuno derogiranje Ustava BiH, Daytonskog sporazuma. Da li je ikome normalno da Hrvati koji su izašli na izbore i glasali za HDZ BiH, nekih preko 130.000, da prihvate takav jedan način oduzimanja prava da oni biraju svog predstavnika tamo gdje je po Ustavu zagarantirano da trebaju birati svog predstavnika. Prema tome, zasigurno će se morati naći oštriji odgovor na ovo stanje i ovo stanje moramo mijenjati, jer je ono nedopustivo i neprihvatljivo. Vidjet ćemo na koji način će se to sve odvijati u narednom razdoblju, ja to ne mogu pretpostaviti.
 

Da li ste unutar stranke, unutar koalicije, počeli pričati o mogućem koaliranju?
- U ovom trenutku nisam uključen u neke događaje, ali pretpostavljam da je apsurdno razgovarati o tome kad imamo totalno narušavanje izbornog sustava, Daytonskog sporazuma, Washingtonskog sporazuma. To moramo prvo rješavati. S druge strane neprovedba odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine onemogućava bilo kakvo formiranje vlasti dok taj problem ne riješimo. Moramo prvo riješiti na koji način ćemo popunjavati mjesta koja su po Ustavu predviđena za legitimne predstavnike svih naroda, pa tek onda možemo govoriti o nečemu trećem.
 

Koalicije se na nekim razinama ipak već dogovaraju, znači li to da rade uzaludan posao?
- Znam da puno političkih aktera ne poznaje izborni sustav, izborni proces. Običnom čovjeku kad kažete da nema popune izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, kako onda možete praviti bilo kakve razgovore oko implementiranja nečega što ne postoji?
 

Tko su poželjni koalicijski partneri HDZ-u BiH, kad dođe do formiranja vlasti?
- Rekao sam, prvo moramo riješiti pitanje provedbe Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, legitimno zastupanje konstitutivnih naroda. moramo promijeniti zakon, na koji način ćemo to urediti, i riješiti ovaj problem izbor Željka Komšića zloupotrebom nedostataka izbornog sustava... Prvo moramo riješiti prethodna pitanja, pa tek onda možemo govoriti o nečemu drugom.
 

I gospodin Komšić tvrdi da je gospodin Dragan Čović samom svojom kandidaturom prihvatio pravila sadašnjeg Izbornog zakona BiH?
- To je glupost kao i ostale izjave najvećeg licemjera u BiH, jer je marioneta u bošnjačkoj krađi hrvatskog člana Predsjedništva BiH hrvatskom narodu u BiH.

            Šta mislite, obzirom da je i Milorad Dodik izabran u Predsjedništvo BiH, o euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine?
- Mislim da će, nažalost doći u jedan zastoj. Davno nam je Europska unija nudila da provedemo Odluku Ustavnog suda i da dobijemo kandidacijski status. Očito da s druge strane, bošnjačkih političkih elita, nije bilo spremnosti za takav iskorak, nego je upravo cilj bilo nešto drugo: Hrvatima izabrati ili izabrati drugog bošnjačkog predstavnika u Predsjedništvo BiH, samim tim destabilizirati državu, narušiti politički odnos između konstitutivnih naroda. Mislim da to nije put u bolju budućnost Bosne i Hercegovine.