Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara na međunarodnoj konferenciji na Političkoj akademiji u Beču 10. listopada. 2018.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji
na Političkoj akademiji koja je održana u Beču, na temu "Prevazilaženje prepreka - jačanje regionalne parlamentarne suradnje".

U svom izlaganju, govorio je o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i o ulozi parlamenata u procesu EU integracija i važnosti ubrzanijeg napretka na EU i NATO putu BiH.

Također, govorio je o nezvaničnim rezultatima izbora, političkom nasilju u Federaciji BiH, destrukciji odnosa konstitutivnih naroda u BiH uspostavljenih u Washingtonskom i Daytonskom sporazumu i pokušaju da se Hrvatima u BiH oduzme pravo izbora predstavnika u institucijama sukladno Ustavu Federacije BiH i Ustavu BiH, od strane brojnijih Bošnjaka zloupotrebom nedostataka izbornog sustava.

Istaknuo je kako je moguća kriza funkcioniranja političkog sustava Federacije BiH i BiH, te kako je neophodno tražiti rješenja za sprečavanje političkog nasilja i uređenje demokratskog sustava, s ciljem uspostavljanja ravnoteže prava i odgovornosti Hrvata, Bošnjaka i Srba.