Pao Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu Federacije BiH 27. rujna. 2018.

Na 22. izvanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH, o kojem se glasalo po proceduri za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa,  nije dobio potrebnu natpolovičnu većinu sva tri kluba naroda, odnosno izostala je većina Kluba Hrvata, te zakon nije usvojen.

Pored predsjedateljice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidije Bradara i dopredsjedatelja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Drage Puzigaće, koji su u srpnju ove godine podnijeli zahtjev da se o ovom Prijedlogu zakona Dom izjasni po proceduri propisanoj za zakone s liste vitalnih nacionalnih interesa, to su isto, prije početka današnje sjednice, zatražile i dvije trećine Kluba Bošnjaka.

Rukovodstvu i izaslanicima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH obratio se predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara koji je ukazao na to da nema potrebe za formiranjem povjerenstva koje bi usuglašavalo tekstove, jer su se svi prethodno složili da je ovaj zakon s liste vitalnih nacionalnih interesa i da je glasanjem po proceduri za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa ustvari zakon pao, jer ga nije podržala natpolovična većina svakog Kluba naroda.

„Ustav Federacije BiH je danas narušen iz razloga što u Ustavu jasno piše da se povjerenstvo formira kad ne postoji suglasnost za određeno pitanje od vitalnog nacionalnog interesa. Po pitanju ovog Prijedloga zakona, o kojem ste se izjasnili po proceduri za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, svi ste suglasni da je ovo pitanje od vitalnog nacionalnog interesa. Prema tome, nema nikakve potrebe  slati ovaj zakon na Ustavni sud niti formirati povjerenstvo.“, kazao je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.