Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara otvorio 11. smotru hrvatskog folklora „Zaigrajmo naše kolo“ u Gučoj Gori 22. rujna. 2018.

Dana 22. rujna 2018. godine, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara otvorio je 11. smotru hrvatskog folklora „Zaigrajmo naše kolo“ koja je održana u klaustri Franjevačkog samostana sv. Franje Asiškog u Gučoj Gori u općini Travnik.

„Opredijelili ste se da čuvate i njegujete baštinu naših predaka, našu tradiciju i kulturu, i na tom vam posebno čestitam. Čestitam organizatorima, KUD „Sloga“, koje, unatoč ovim teškim vremenima, kako neki kažu, a oni koji malo duže pamte, ne sjećaju se da su bila bolja, uspije organizirati evo 11. po redu smotru hrvatskog folklora ovdje u Gučoj Gori, u središtu duhovnosti ovog kraja koji preko stoljeća odolijeva svim izazovima, pa i izazovima onih koji nisu napravili pravi izbor te su umjesto suživota, ljepote života na ovim prostorima, izabrali zlo da skrnave i samostan i ovaj križ sv. Franje. Ali, ne mogu nas okrenuti na negativan izbor, jer smo mi izabrali put Krista, put očuvanja vjere i kulturne tradicije te da baštinimo ono što su nam ostavili naši preci. Isto tako, preuzeli smo obvezu da to ostavimo generacijama koje dolaze iza nas.“, kazao je Predsjednik Federacije BiH u prigodnom obraćanju.

Na ovogodišnjoj smotri folklora u Gučoj Gori, uz izvornu folklornu skupinu „Sloga“,koja je ujedno i domaćin ove kulturno – umjetničke manifestacije, sudjelovale su folklorne skupine i kulturno-umjetnička društva iz Središnje Bosne, Hercegovine i Republike Hrvatske: KUD "Dukati" iz Vukovara, HKUD "Ognjišta"iz Žepča,Viteško udruženje "Kumpanjija" iz Blata, BFD "Ciciljona" s Brača , KUUU "Zvona Zagore" iz Šibenika , KUD "Podvinje" iz Podvinja, ŽPS "Bećaruše" iz Slavonskog broda, HKUD "Višići" iz Čapljine, HKUD "Lika" iz Gospića i Muška pjevačka skupina "Veseli šokci" iz Slavonskog Broda. 

Svečanom otvaranju 11. Smotre hrvatskog foklora prethodilo je misno slavlje u samostanskoj crkvi koje je predslavio gvardijan Franjevačkog samostana fra Drago Pranješ.