Obilježena 25. obljetnica stradanja Hrvata u Uzdolu 14. rujna. 2018.

Polaganjem vijenaca i misnim slavljem u Memorijalnom centru na Uzdolu na blagdan Uzvišenja Svetoga križa, 14. rujna, obilježena je 25. obljetnica stradanja Hrvata toga kraja. Euharistijsko slavlje, uz koncelebraciju oko 20  svećenika, predslavio je vojni ordinarij u Bosni i Hercegovini mons. Tomo Vukšić.

Sudjelovanjem u svečanosti obilježavanja 25. obljetnice, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara odao je počast poginulim Hrvatima u Uzdolu.

Nakon polaganja vijenaca uslijedilo je misno slavlje koje je predslavio mons. Vukšić. Na početku, nazočne je pozdravio mjesni župnik don Ivo Tomić koji je između ostaloga kazao: „Svaki puta blagdan Uzvišenja Svetoga križa za nas na Uzdolu je žalosni dan zbog zločina koji se dogodio prije 25 godina.“

U prigodnoj propovijedi vojni ordinarij u BiH najprije je istaknuo kako Crkva danas proslavlja Uzvišenje Svetoga križa i to u petak koji je dan Isusove muke.

„Kao vjernici molimo za vječni pokoj ubijenih, za hrabru vjeru članova ožalošćenih obitelji, rođaka i prijatelja, za obraćenje počinitelja zločina, za sprječavanje nasilja i ratova s usrdnom željom da se ovakvo zlo nikada više nigdje ne dogodi“, istaknuo je mons. Vukšić. U nastavku je kazao kako postoje različiti načina sjećanja, molitve i govora. „Mi smo okupljeni kao Crkva, koja je zajednica vjere. A to da smo zajednica vjere, znači da Crkva nije institut za istraživanje povijesti, niti je sud za raspodjelu zemaljske pravde, ali jest zajednica u kojoj je stalna i neotuđiva moralna obveza na sjećanje, molitvu, sućut, solidarnost i ljubav, ali i na pozivanje nadležnih ustanova na pravednu primjenu zakona, zaštitu i provođenje pravde i izgradnju društvene sloge“, poručio je biskup Vukšić te zaključio: „Po zagovoru svih hrvatskih mučenika i svih nevinih žrtava neka se poruka današnjega blagdana Isusova križa i žrtava s Uzdola o načinu sjećanja na prošlo, odgovornosti za sadašnje i brizi za buduće pretvori u način djelovanja svih ljudi u našem društvu.“

Nakon sv. mise okupljeni su otišli u Memorijalni centar koji se nalazi u blizini stare Crkve na Uzdolu te su tu izmolili opijelo za ubijene Uzdoljane.