Šesta Večer Hercegovine u Posavini 01. rujna. 2018.

Sinoć je u Sportsko - kulturnom centru  "Aqua centar Bazeni" u Orašju održana tradicionalna manifestacija Večer Hercegovine u Posavini, u organizaciji Vlada Hercegovačko - neretvanske, Županije Posavske, Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije.

Nazočnima se obratio hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović koji se u svom govoru osvrnuo na trenutnu poziciju Hrvata u BiH.

„Duboko sam uvjeren da naše traženje prostora u BiH kao svojoj domovini u elementima jednakopravnosti s druga sva naroda, koja će se posebno očitovati kroz naredne izbore, izborom legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, dati puninu koja nam treba da do kraja neraskidivo povežemo čitavo biće u BiH. To je nešto što nam je prevažno u svakom trenutku gdje god da jesmo, iako smo možda različiti u promišljanju i nekim gledištima bez obzira u kojem segmentu govorimo, gospodarstva, kulture ili nekih naših društvenih aktivnost, nikada više nikome ne otvorimo pukotine na kojima oni mogu dalje graditi podjele među Hrvatima“., kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Čović.

Predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić kazao je kako je ova manifestacija večer druženja, prijateljstva i zajedništva. 

"Šest smo puta za redom na ovoj tradicionalnoj večeri koja prati Sajam gospodarstva u Mostaru i Filmski festival u Orašju i nadam se da će se ova tradicija nastaviti i dalje.", kazao je predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić.

Klaić, kao domaćin večeri zajedništva, uručio je prigodne poklone, hrvatskom članu Predsjedništva BiH dr. Draganu Čoviću, predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari te kolegama, predsjednicima Vlada HNŽ-a, ŽZH, HBŽ-a, a u ime predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović poklon je preuzeo Mijo Marić.

Glazbom, pjesmom i plesom svečanost večeri su upotpunila društva koja njeguju izvornu folklornu baštinu svojega kraja, posavskog i hercegovačkog podneblja.