Obilježena obljetnica Udruge nositelja ratnih odličja HVO HR HB 31. kolovoza. 2018.

Danas je u Vitezu polaganjem vijenaca kod središnjeg spomen obilježja hrvatskim braniteljima i Svečanom akademijom u Hrvatskom domu obilježena obljetnica Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a HR HB.

Lazar Martinović, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja Hrvatskog vijeća obrane Herceg-Bosne, kazao je kako je zaštita digniteta Domovinskog rata te Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH, osnova rada Udruge, na što je Udruga posebno ponosna. Osvrnuo se na ratna stradanja Hrvata središnje Bosne i Viteza, te je pozvao povjesničare i znanstvenike da se samoj temi stradanja Hrvata posveti više vremena, kako ne bi pale u zaborav. Martinović se posebno osvrnuo na aktivnosti koje je Udruga provodila u zadnjem i budućem razdoblju.

Ilija Nakić, ratni general Hrvatskog vijeća obrane i predsjednik Sabora Udruge nositelja ratnih odličja Hrvatskog vijeća obrane Herceg Bosne, osvrnuo se na odlikovanja dobivena od predsjednika Tuđmana i na vrijeme osnivanja Udruge. Osvrnuo se na konstitutivnost i ravnopravnost hrvatskog naroda, te istaknuo kako Hrvatima to mora biti početak svih razgovora.

Nositeljima ratnih odličja HVO-a Herceg Bosne, hrvatski član Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović je kazao kako su "hrvatski branitelji nekada služili domovini, a hrvatski političari danas trebaju služiti Hrvatima u BiH i braniteljima".

"Oni koji su nas pokušavali dijeliti, od toga su odustali i sve rijeđe to i čujemo, od onih koji su do sada to isticali jer smo do te mjere vjerodostojni da razmišljamo o jedinstvu hrvatskog naroda i o svakom riješenju koja se sada prepoznaju kada je u pitanju BiH", rekao je i dodao kako će Hrvati svoju domovinu BiH do kraja graditi ali isto tako želimo biti i do kraja jednakopravni, predstavljeni kroz legitimne predstavnike hrvatskog naroda.“, kazao je akademik Čović

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH naglasio je kako Hrvati u BiH i u Hrvatskoj moraju čuvati dignitet i vrijednosti Domovinskog rata.

"Sretan sam što sam u Središnjoj Bosni gdje se na poseban način iskazuje ljubav prema domovini, to se ne može naučiti u školama. Taj osjećaj ili imate ili nemate.", kazao je Milas dodavši kako je Hrvatska uvijek bila i dalje će biti uz Hrvate u BiH.