Svečano obilježena 25. obljetnica utemeljenja Hrvatske Republike Herceg Bosne 29. kolovoza. 2018.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara sudjelovao je u svečanom obilježavanju 25. obljetnice utemeljenja Hrvatske Republike Herceg Bosne.

Svečanost je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, a zatim je uslijedila Svečana akademija u dvorani Hrvatskog doma, koja je održana pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Na Svečanoj akademiji, hrvatski član Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović obratio se nazočnima, istaknuvši kako poruku hrvatskom narodu o značaju Herceg Bosne ne treba posebno isticati, jer je i danas osjećamo kako u Oružanim snagama BiH, tako i kroz funkcioniranje Sveučilišta, institucija obrazovanja, zdravstva i znanosti.

„I danas gdje god pođemo diljem BiH gdje nije bilo tako organizirane vlasti teško da imamo organiziran život Hrvata. Duboko sam uvjeren da upravo zbog tog značaja HR HB trebamo snažno iznova isticati i svaku novu obljetnicu, koliko god netko drugi pokušava to drugačije prikazati. To je vrlo jasna poruka za sve nas, ima mogućnosti kada se moglo u tim godinama užasa stvarati i skrbiti o svom narodu, da to uradimo i danas. Ustavno domoljublje mora biti osnovano, onda će funkcionirati i BiH kao takva. BiH je zemlja koja će funkcionirati na toleranciji, suživotu, ravnopravnosti i vladavini prava i to je nešto što zagovara hrvatski narod. Dragim prijateljima šaljemo poruku, jer ovo što ćemo kazati ovdje, mi pružamo ruku svim prijateljima koji žele zajedno s nama graditi bolju BiH, zemlju mira i dostojanstva u kojoj će moći graditi, raditi, razvijati se. Vrlo jasnu poruku da ako i nekad i razmišljaju drugačije o budućnosti BiH, vežući svoju poziciju za malobrojnost hrvatskog naroda a osobito u Federaciji BiH, da o tome debelo razmisle sa različitih političkih stajališta a osobito zadnju godinu dana, kada iznose svoje poglede na budućnost BiH.“, kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH akademik Čović.

Polaganju vijenaca i Svečanoj akademiji prethodila je misa koja je održana u mostarskoj katedrali, a 25. obljetnica utemeljenja HR HB obilježena je i u Gorici kod Gruda polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu predsjednika HR HB Mate Bobana.